О НАС Оставаясь верным семейным традициям, я, вместе со своими сыновьями, по сей день произвожу изделия из Гротовской бочки так, как меня этому научили мои отец и дед. Без лишней спешки, с неизменной заботой, без компромиссов.
Из сырья высочайшего качества, с использованием натуральных специй создаются продукты, являющиеся усладой любого гурмана.
Однако для меня – это нечто большее…
…это часть семейной истории и традиций, которые вызывают у меня чувство гордости.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT powstał 13 grudnia 1990 roku na obrzeżach łódzkiej aglomeracji miejskiej w Starowej Górze. Założycielem zakładu jest Józef Grot. Pomysł na biznes w branży mięsnej to efekt rodzinnej tradycji, zdobytego wykształcenia oraz pasji zawodowych. Projekt własnego zakładu mięsnego zrodził się dużo wcześniej i powoli dojrzewał. Dopiero zmiany zachodzące w Polsce na przełomie lat 80 i 90 pozwoliły na realizację przedsięwzięcia. Inspiracją do działania były słowa Lecha Wałęsy… „bierzcie sprawy w swoje ręce, otwierajcie masarnie, piekarnie!”. Na początku działalności firma zatrudniała kilka osób, w większości byli to mieszkańcy Starowej Góry. Od początku działalności właściciel firmy stawiał na jakość swoich produktów, stąd cały czas rosła sprzedaż i przybywało nowych klientów.
Nabieramy wiatru w żagle! Znakomicie postrzegana przez klientów jakość wędlin i rosnący na nie popyt, wpływają na decyzję o rozbudowie zakładu. W 1999 roku zostaje uruchomiony nowoczesny Zakład Mięsny o średniej zdolności produkcyjnej sięgającej 20 ton dziennie. Firma zwiększa zatrudnienie. W ZPM Grot pracuje łącznie 93 pracowników. Powstaje pierwszy sklep Firmowy w Łodzi, przy ul. Strażackiej. Kolejno zostaje uruchomionych 5 własnych placówek handlowych, które stają się najważniejszym kanałem dystrybucyjnym. Pracuje w nich łącznie około 30 osób.
Prężnie rozwijająca się sprzedaż produktów, zwyżkująca popularność produktów GROT, konsekwentny rozwój sieci sklepów firmowych w Łodzi i ekspansja na rynek warszawski sprawia, że podjęta zostaje decyzja o rozbudowie działającego zakładu z jednoczesnym, pełnym dostosowaniem warunków technicznych, sanitarnych i technologicznych do wymogów weterynaryjnych Unii Europejskiej. Modernizacje zakończono w lipcu 2004 roku zwiększa zdolności produkcyjne mięsa i wędlin do 50 ton na dobę. Zatrudnienie w zakładzie znajduje 228 osób. Sieć sklepów firmowych wzrosła do 28. Pracuje w nich już 86 osób.
Na przestrzeni kolejnych lat ugruntowaliśmy pozycję lidera przemysłu mięsnego w Łodzi. Jednak ciągłe zmiany potrzeb naszych konsumentów postawiły przed nami kolejne wyzwanie. Naturalnie sprostaliśmy mu i w 2012 roku otworzyliśmy Zakład Produkcji Żywności Wygodnej. W związku z powyższym liczba osób zatrudnionych w obu zakładach wzrosła do 250 osób. W sklepach firmowych i franczyzowych, których łącznie jest 50, pracuje ponad 180 osób. Naszym klientom proponujemy produkty kulinarne takie jak: krokiety, pierogi, naleśniki oraz surówki i sałatki. Przepisy czerpiemy z tradycji kuchni polskiej, wzbogacając ją o sprawdzone receptury.
Firma stawia na jakość i ochronę środowiska. W celu pozyskania dodatkowych źródeł zielonej energii następuje montaż instalacji fotowoltaicznej mocy 108kW. ZPM GROT powiększa sieć sklepów firmowych i franczyzowych otwierając nowe Delikatesy Mięsne w województwie łódzkim, mazowieckim i opolskim. Dokonujemy również modernizacji linii rozbioru mięsa wieprzowego.
ZPM GROT zostaje docenione przez kapitułę Programu „Fair Play” otrzymując Certyfikat Przedsiębiorstwo Fair Play, Złoty Laur oraz Nagrodę Główną. Ideą programu jest zachęcenie wszystkich firm w Polsce do zachowań etycznych w kontakt z kontrahentami i pracownikami wewnętrznej organizacji pracy, ale także do kształtowania pozytywnych relacji ze społecznością lokalną oraz dbałości o środowisko naturalne.
W związku ze wzrostem sprzedaży surówek zostaje zakupiona nowoczesna linia do pakowania. Umożliwia ona wzrost wydajności pakowanych produktów, oszczędność energii i polepszenie warunków pracy. W 2021 roku wdrażamy innowacyjną linię do produkcji pierogów. Pracujemy coraz dłużej, większość z naszych Klientów nie ma czasu na gotowanie stąd bardo duży rozwój segmentu dań gotowych i wzrost produkcji. Jakość i smak naszych pierogów, klusek i krokietów zostaje doceniona przez kapitułę Programu Doceń Polskie i wszystkie produkty kategorii Kuchni Grota otrzymały tytuł TOP PRODUKT Doceń Polskie.
Przekrój parówki na pół.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Każdą połówkę parówki Grotowskiej z szynki nabij wzdłuż na patyczek od strony przecięcia. Olej rozgrzej w niedużym garnku, aby zajmował około 5-7 cm wysokości garnka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić 180°C. W tym czasie parówki obtocz lekko w mące, pozbywając się jej nadmiaru, a następnie w cieście i od razu wkładaj po 2 sztuki do rozgrzanego oleju. Smaż, aż się zarumienią Sos: cebulę i ogórka pokrój w małą kostkę, dodaj resztę składników, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
Jedną grubą kromkę angielki posmaruj musztardą. Połóż na nią Wędzonkę z beczki, ser i przykryj drugą kromką. Całość zgrilluj w zamykanym grillu lub w piekarniku. W tym czasie usmaż jajko sadzone i przygotuj sos. Do rondla wrzuć masło i dodaj mąkę. Całość smaż na małym ogniu, często mieszając trzepaczką – tak, aby nie było grudek. Gdy pojawią się bąbelki, zacznij stopniowo dolewać mleko, energicznie mieszając. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej
Wyjmij kanapkę z piekarnika, polej sosem, a na wierzch ułóż jajko.
Cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż pestki łyżką. Dopraw solą i pieprzem, posmaruj olejem i piecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C. Szynkę kruchą Grotowską pokrój w kostkę, a mozzarellę pokrój w plastry. Nałóż równomiernie szynkę do podpieczonych cukinii, a na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
Włóż cukinie do piekarnika na kolejne 10 minut.
Konfitura: W tym czasie przygotuj konfiturę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno, a pomidorki przekrój wzdłuż. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj czosnek, a następnie pomidorki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy pomidorki zaczną mięknąć, dodaj ocet, wymieszaj, wyłącz ogień i na koniec dodaj miód. Delikatnie wymieszaj, aby miód równo się rozprowadził. Wyjmij cukinie z piekarnika. Przed podaniem na farsz połóż konfiturę z pomidorków.
Karkówkę przekrój na 2 równe plastry. Dokładnie wetrzyj w nie sól,
pieprz i paprykę wędzoną.
Cebulę pokrój w piórka i mocno zrumień w garnku, do którego dołożysz później karkówkę. Cebula musi być z każdej strony brązowa, dzięki temu sos nabierze ciemnego koloru. Karkówkę obsmaż na …
Purée: obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź ziemniaki, rozgnieć, dodaj masło, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i musztardę. Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy żaroodpornej.
Kiełbasę Grotowską z szynki pokrój na kawałki o długości 10 cm, ułóż na purée i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij, posyp serem i piecz kolejne 5 minut, żeby ser się rozpuścił. Całość posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aby był al dente. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach i odłóż 2 łyżki sera do posypania. Szynkę z beczki Grotowskiej pokrój w kostkę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju i odłóż na bok. Na wysokiej patelni rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Ciągle mieszając, dolewaj mleko. Możesz zwiększyć ogień i powoli mieszając, czekaj aż cała masa zgęstnieje. Wtedy dodaj ser i szynkę i co jakiś czas mieszając, czekaj aż ser się rozpuści. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Gotowy makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp serem i zapiecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C.
Produkty mięsne z certyfikatem QAFP wystąpiły w rolach głównych na ekranach kin! W lutym nasza reklama zrealizowana w ramach kampanii dofinansowanej ze środków UE była wyświetlana przed seansami filmowymi w sieci kin Cinema City w Łodzi.
Przygotowaliśmy specjalną 15-sekundową wersję spotu, którego gwiazdą jest Klaudia Budny. Ambasadorka marki polecała przepyszne produkty powstające z najwyższej jakości surowców, bez fosforanów i barwników.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.
Chutney:
gruszki obierz i pokrój w małą kostkę ok. 1×1 cm. Cebulę również pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Gdy cebula będzie złocista, dodaj czosnek, chwilkę go przesmażaj, następnie dorzuć gruszki. Jeśli na patelni jest sucho, dodaj 1-2 łyżki wody. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość wymieszaj i smaż, aż gruszki staną się półmiękkie. Nie mogą się rozpaść. Wtedy dodaj ocet winny, wymieszaj dokładnie, wyłącz ogień i na koniec dodaj miód. Wszystko ponownie wymieszaj.
Każde pętko Kaszanki Grotowskiej cienkiej grill obierz, pokrój na 5 równych części, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, rozmąconych jajkach, a następnie w panko. Do rondla wlej olej na wysokość 5 cm, rozgrzej i wkładaj ostrożnie panierowaną kaszankę.
Smaż, co jakiś czas przewracając – aż się zrumieni z każdej strony. Następnie wyjmij (najlepiej łyżką cedzakową) na ręcznik papierowy. Przełóż na talerz, a na wierzchu ułóż chutney.
Polędwicę Grotowską wieprzową pokrój na plastry o grubości około 3 cm i lekko spłaszcz ręką. Do miski przełóż jogurt, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Dodaj sól, pieprz i płaską łyżeczkę posiekanego tymianku. Wymieszaj i przełóż polędwicę, a następnie obtocz ją w cytrynowym jogurcie. Warzywa pokrój na mniejsze, nieregularne kawałki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj 1 łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku przez 25 minut w 190°C. W tym czasie usmaż polędwicę. Zdejmij z nich większość marynaty i smaż na niewielkiej ilości oliwy na średnim ogniu. Warzywa po upieczeniu wyjmij na talerz, a na wierzchu ułóż plastry polędwicy. Na całość możesz dodatkowo zetrzeć odrobinę skórki z cytryny.
Już 9 marca nasze wyśmienite produkty wyróżnione certyfikatem QAFP pojawią się w programie „Pytanie na śniadanie” emitowanym w TVP2. Cieszymy się, że tak liczna widownia popularnego porannego programu będzie miała okazję poznać nasze mięsa i wędliny, z których zostaną przygotowane smaczne i ciekawe potrawy.
Mistrz kuchni przygotuje smakowite dania z Kaszanki Grotowskiej cienkiej grill oraz Karkówki Grotowskiej wieprzowej.
Musicie to zobaczyć!
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.
Ciasto: posiekaj zimne masło i przełóż do miski miksera, dodaj mąkę, dużą szczyptę soli i jajko. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Na blat wysyp mąkę i rozwałkuj ciasto. Możesz wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – dzięki temu ciasto nie przyklei się do wałka. Następnie wyłóż nim blachę do tarty/ quiche’a (ok. 24 cm), ponakłuwaj widelcem cały spód i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu piecz przez 15 minut w 180°C z termoobiegiem.
Farsz: pora posiekaj w półtalarki, a Bekon z beczki Grotowskiej w kostkę i podsmaż wszystko na łyżce oleju. Jajka dokładnie wymieszaj ze śmietanką i mlekiem (najlepiej trzepaczką), dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto rozłóż równomiernie bekon z porem i przekrojone na pół pomidorki cherry, a następnie wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż pokruszony ser. Quiche piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Zanim pokroisz, poczekaj aż wystygnie.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.
Sos: cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z pestek i również pokrój w kostkę. Cebulę z czosnkiem zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodaj paprykę. Gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory lub passatę, dopraw solą, pieprzem, papryką, cukrem i ziołami prowansalskimi. Smaż jeszcze przez 10-15 minut, żeby sos lekko się gotował, a następnie zmiksuj na gładko.
Pokrój cukinię, pomidory, bakłażana, kiełbasę krakowską suchą i mozzarellę na równe plastry o grubości około 0,5 cm. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Bakłażan puści trochę wody – należy go odsączyć na ręczniku papierowym, dzięki temu straci goryczkę.
Do naczynia żaroodpornego wlej sos, a następnie układaj plastry warzyw naprzemiennie – jak na zdjęciu. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i posmaruj warzywa (najlepiej pędzelkiem).
Przykryj folią aluminiową i piecz w 200°C przez 40 minut. Możesz zdjąć folię na 10 minut przed końcem pieczenia – by warzywa się lekko zrumieniły
Dip: wszystkie składniki dipu wymieszać.
Farsz: cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w małą kostkę. Kaszankę Grotowską grubą obierz z flaka i pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, dodaj cebulę i czosnek smaż, aż się lekko zrumieni. Następnie dodaj kaszankę Grotowską grubą, dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem, zmniejsz ogień i smaż, często mieszając. Wyłącz ogień, gdy kaszanka Grotowska gruba całkowicie zmięknie.
Ciasto: jajka rozmąć widelcem lub trzepaczką, dodając 1 łyżkę wody. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jeden płat ciasta francuskiego rozłóż, posmaruj rozmąconymi jajkami (użyj pędzla lub dłoni) i nałóż na niego drugi płat ciasta. Ponownie posmaruj jajkiem i nałóż kaszankę na 2/3 ciasta. Następnie zwiń ciasto w rulon, rozpoczynając od strony, na której jest farsz, a kończąc na części bez farszu – tak, aby była na wierzchu. Pokrój rulon na 8-10 kawałków. Każdy kawałek połóż na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgnieć dłonią. Posmaruj jajkiem po wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
Mamy ogromną przyjemność ogłosić, że rozpoczęliśmy sezon degustacji naszych wyjątkowych produktów mięsnych z certyfikatem QAFP (Quality Assurance for Fine Proteins). To wydarzenie to prawdziwa uczta dla miłośników doskonałej jakości mięsa i pasjonatów kulinariów.
Certyfikat QAFP jest synonimem najwyższej jakości i doskonałego smaku. Nasze produkty, które przeszły rygorystyczne kontrole jakości, spełniają najwyższe standardy branżowe, zapewniając zarówno bezpieczeństwo, jak i niezapomniane doznania kulinarne.
W naszym menu degustacyjnym znajdziesz m.in. takie produkty jak: Kaszanka Grotowska cienka grill, Polędwica z beczki Grotowskiej, Kiełbasa Grotowska z szynki, Kiełbasa myśliwska Grotowska, Krakowska sucha Grotowska, Kabanosy wieprzowe Grotowskie, Parówki Grotowskie z szynki, Szynka krucha Grotowska, Karkówka wieprzowa Grotowska. Czeka na Państwa nasza hostessa, która podaje dania z naszych produktów na świeżo, prosto z grilla!
Nie zwlekaj i już dziś odwiedź nas, aby doświadczyć wyjątkowych smaków produktów mięsnych z certyfikatem QAFP. To doskonała okazja, aby rozpieszczać swoje kubki smakowe i podzielić się tą wyjątkową przyjemnością z bliskimi. Czekamy na Ciebie w naszych sklepach do 4 pażdziernia!
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.
Zakończyła się duża świąteczna kampania reklamowa produktów z certyfikatem QAFP w ramach dotacji z programów Unii Europejskiej. Przez cały grudzień mieszkańcy Łodzi i Warszawy mogli zobaczyć doskonałe mięsa i wędliny na billboardach oraz nośnikach typu citylight zlokalizowanych na przystankach komunikacji miejskiej.
Ambasadorka marki, Klaudia Budny, zachęcała do „Zasmakowania jakości” i polecała na bożonarodzeniowy stół: Szynkę z beczki Grotowskiej, Polędwicę z beczki Grotowskiej, Szynkę Grotowską wieprzowa oraz Krakowską suchą Grotowską.
Wkrótce poinformujemy Was o kolejnych akcjach marketingowych realizowanych w ramach kampanii dofinansowywanej z funduszy europejskich.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.
Kaszę gryczaną upraż na patelni, a następnie ugotuj na sypko. Cebulkę pokrój w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pomidorki przekrój na pół wzdłuż, a Kabanosy Grotowskie wieprzowe w plastry o grubości około 0,5 cm. Usmaż wszystko na oleju z suszonych pomidorów. Następnie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i kaszę. Dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością oregano, dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Pesto wymieszaj z oliwą z oliwek i dodaj do kaszy razem ze szpinakiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłącz ogień. Poczekaj aż szpinak zmięknie pod wpływem gorącej kaszy. Przełóż na talerz, a na wierzch ułóż pokruszony twaróg.
Przez środek schabu zrób dwie dziury nożem. Do każdej z nich włóż 1 kawałek kiełbasy długości schabu. Natrzyj mięso solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Natłuść olejem i piecz w rękawie do pieczenia przez 1 godzinę i 20 minut w 180°C. W tym czasie przygotuj sos.
Sos: w rondlu rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Ciągle mieszając, dolewaj mleko. Możesz trochę zwiększyć ogień i powoli mieszając czekaj, aż cała masa zgęstnieje. Wtedy dodaj chrzan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pokrój mięso na ok. 2 cm plastry i polej sosem przed podaniem. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka.
Karkówkę Grotowską wieprzową przekrój na dwa równe plastry. Natrzyj solą, pieprzem i wędzoną papryką. Usmaż na 1 łyżce oleju na mocno rozgrzanej patelni.
Sos: wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do blendera. Zmiksuj wszystko razem. Usmażonego steka przełóż na talerz, posmaruj sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
[/image_with_text_over]
[/image_with_text_over]
[/image_with_text_over]
[/image_with_text_over]