Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT powstał 13 grudnia 1990 roku na obrzeżach łódzkiej aglomeracji miejskiej w Starowej Górze. Naszą misją jest zapewnienie produktów najwyższej jakości wytworzonych z mięsa od polskich hodowców. Pragniemy, aby nasi konsumenci odczuwali satysfakcję i zadowolenie z zakupionych wyrobów. Wyznajemy zasadę „clean label”, czyli jak najmniej dodatków funkcjonalnych w naszych produktach. Marka Grot to przede wszystkim wędliny tradycyjne, wytwarzane w oparciu o najwyższej jakości mięso i przyprawy naturalne. Polecamy również gotowe dania pod nazwą „Nasza Kuchnia”, które smakują jak domowe i są bez konserwantów.

Odnawialne źródła energii to teraźniejszość i przyszłość, dlatego nasza firma postawiła na nowoczesne rozwiązania, pozwalające na czerpanie energii z promieni słonecznych. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grot jako innowacyjne proekologiczne przedsiębiorstwo wprowadził pionierskie rozwiązania pozwalające pozyskiwać energię w sposób przyjazny dla środowiska. Tuż za zakładem produkcyjnym została zainstalowana naziemna farma słoneczna o mocy 1,2 MW, dzięki której zasilamy 100% produkcji w skali roku. To nie jedynie proekologiczne działania w naszej firmie. Posiadamy własna studnię głębinową oraz biologiczno- fizykochemiczną oczyszczalnię ścieków. Dodatkowo inwestujemy również w wymianę floty samochodowej na pojazdy elektryczne oraz wymianę komór wędzarniczych na zasilane prądem.