System QAFP – inaczej System Gwarantowanej Jakości żywności

System gwarantujący wysoką jakość produktów na każdym etapie łańcucha produkcyjnego.  Został stworzony w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów oraz Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Jako główny cel systemu określa się wyróżnienie producentów wprowadzających wyższą jakość żywności. Jest również uznawany za jeden z krajowych systemów jakości produktów.

 

QAFP oznacza że:

  • Produkty posiadające ten certyfikat wytwarzane są w przejrzystym i łatwym do sprawdzenia systemie
  • Produkty pochodzą ze sprawdzonego oraz zidentyfikowanego źródła – rozpoczynając na hodowcy zwierząt a kończąc na gotowym wyrobie
  • Produkty z oznaczeniami QAFP charakteryzują się wyższymi walorami odżywczymi oraz smakowymi
  • Systemem tym są objęte wyłącznie produkty o wysokiej klasie mięsności – czyli o bardzo wysokim poziomie mięsa w swoim składzie oraz niskiej zawartości soli

Polecamy produkty w systemie QAFP

Certyfikat QAFP NR 20/QAFP/22 wydany w dniu 1.04.2022 rok

Wędliny – wędzonki parzone:

  • Bekon z beczki Grotowskiej
  • Szynka z beczki Grotowskiej
  • Polędwica z beczki Grotowskiej
  • Szynka krucha Grotowska
  • Wędzonka z beczki

Wędliny – Wędliny podrobowe:

  • Kaszanka cienka
  • Kaszanka Grotowska cienka grill
  • Kaszanka Grotowska gruba
  • Salceson gospodarza

Wędliny – Wędzonki surowe i surowe dojrzewające:

  • Bekon z beczki do parzenia
  • Szynka z beczki do parzenia

Wędliny – Kiełbasy parzone

  • Kabanosy wieprzowe Grotowskie
  • Kiełbasa Grotowska z szynki
  • Krakowska sucha Grotowska
  • Kiełbasa myśliwska Grotowska
  • Kiełbasa żywiecka Grotowska
  • Parówki Grotowskie z szynki

Kulinarne mięso wieprzowe:

  • Karkówka Grotowska wieprzowa
  • Łopatka Grotowska wieprzowa
  • Polędwica Grotowska wieprzowa
  • Schab Grotowski wieprzowy
  • Szynka Grotowska wieprzowa