O nas

Wierny rodzinnej tradycji, razem z moimi Synami, po dziś dzień produkuję wyroby z Beczki Grotowskiej tak, jak nauczyli mnie mój Ojciec
 i Dziadek. Bez pośpiechu, z nieugiętą pieczołowitością,
bez kompromisu. Z najwyższej jakości surowca, na bazie naturalnych przypraw powstają produkty, które są ucztą dla podniebienia.
D
la mnie są jednak czymś więcej…są częścią rodzinnej historii i tradycji – a ta napawa mnie dumą. Smacznego!

Grot! Tworzymy dla ciebie od pokoleń ...

1990-powstanie zpm grot

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT powstał 13 grudnia 1990 roku na obrzeżach łódzkiej aglomeracji miejskiej w Starowej Górze. Założycielem zakładu jest Józef Grot. Pomysł na biznes w branży mięsnej to efekt rodzinnej tradycji, zdobytego wykształcenia oraz pasji zawodowych. Projekt własnego zakładu mięsnego zrodził się dużo wcześniej i powoli dojrzewał. Dopiero zmiany zachodzące w Polsce na przełomie lat 80 i 90 pozwoliły na realizację przedsięwzięcia. Inspiracją do działania były słowa Lecha Wałęsy… „bierzcie sprawy w swoje ręce, otwierajcie masarnie, piekarnie!”. Na początku działalności firma zatrudniała kilka osób, w większości byli to mieszkańcy Starowej Góry.  Od początku działalności właściciel firmy stawiał na jakość swoich produktów, stąd cały  czas rosła sprzedaż i przybywało nowych klientów.

1999-rozbudowa zakładów produkcyjnych

Nabieramy wiatru w żagle! Znakomicie postrzegana przez klientów jakość wędlin i rosnący na nie popyt, wpływają na decyzję o rozbudowie zakładu. W 1999 roku zostaje uruchomiony nowoczesny Zakład Mięsny o średniej zdolności produkcyjnej sięgającej 20 ton dziennie. Firma zwiększa zatrudnienie. W ZPM Grot pracuje łącznie 93 pracowników. Powstaje pierwszy sklep Firmowy w Łodzi, przy ul. Strażackiej. Kolejno zostaje uruchomionych 5 własnych placówek handlowych, które stają się najważniejszym kanałem dystrybucyjnym. Pracuje w nich łącznie około 30 osób.

2004-modernizacja zakładu

Prężnie rozwijająca się sprzedaż produktów, zwyżkująca popularność produktów GROT, konsekwentny rozwój sieci sklepów firmowych w Łodzi i ekspansja na rynek warszawski sprawia, że podjęta zostaje decyzja o rozbudowie działającego zakładu z jednoczesnym, pełnym dostosowaniem warunków technicznych, sanitarnych i technologicznych do wymogów weterynaryjnych Unii Europejskiej. Modernizacje zakończono w lipcu 2004 roku zwiększa zdolności produkcyjne mięsa i wędlin do 50 ton na dobę. Zatrudnienie w zakładzie znajduje 228 osób. Sieć sklepów firmowych wzrosła do 28. Pracuje w nich już 86 osób.

2012-zakład produkcji żywności gotowej

Na przestrzeni kolejnych lat ugruntowaliśmy pozycję lidera przemysłu mięsnego w Łodzi. Jednak ciągłe zmiany potrzeb naszych konsumentów postawiły przed nami kolejne wyzwanie. Naturalnie sprostaliśmy mu i w 2012 roku otworzyliśmy Zakład Produkcji Żywności Wygodnej. W związku z powyższym liczba osób zatrudnionych w obu zakładach wzrosła do 250 osób. W sklepach firmowych i franczyzowych, których łącznie jest 50, pracuje ponad 180 osób. Naszym Klientom proponujemy produkty kulinarne takie jak: krokiety, pierogi, naleśniki oraz surówki i sałatki. Przepisy czerpiemy z tradycji kuchni polskiej, wzbogacając ją o sprawdzone receptury.

2015-nowe technologie, nowe wyzwania

Firma stawia na jakość i ochronę środowiska. W celu pozyskania dodatkowych źródeł zielonej energii następuje montaż instalacji fotowoltaicznej mocy 108kW. ZPM GROT powiększa sieć sklepów firmowych i franczyzowych otwierając nowe Delikatesy Mięsne w województwie łódzkim, mazowieckim i opolskim. Dokonujemy również modernizacji linii rozbioru mięsa wieprzowego.

2017-firma fair play - złoty laur

ZPM GROT zostaje docenione przez kapitułę Programu “Fair Play” otrzymując  Certyfikat Przedsiębiorstwo Fair Play, Złoty Laur oraz Nagrodę Główną. Ideą programu jest zachęcenie wszystkich firm w Polsce do zachowań etycznych w kontakt z kontrahentami i pracownikami  wewnętrznej organizacji pracy, ale także do kształtowania pozytywnych relacji ze społecznością lokalną oraz dbałości o środowisko naturalne.

2020/2021-rozwój produkcji surówek i kulinariów

W  związku ze wzrostem sprzedaży surówek zostaje zakupiona nowoczesna linia do pakowania. Umożliwia ona wzrost wydajności pakowanych produktów, oszczędność energii i polepszenie warunków pracy. W 2021 roku wdrażamy innowacyjną linię do produkcji pierogów.
Pracujemy coraz dłużej, większość z naszych Klientów nie ma
czasu na gotowanie stąd bardzo duży rozwój segmentu dań gotowych i
wzrost produkcji. Jakość i smak naszych  pierogów, klusek i
krokietów zostaje doceniona przez kapitułę Programu Doceń Polskie
i wszystkie produkty kategorii Kuchni Grota otrzymały tytuł TOP
PRODUKT Doceń Polskie.

2023-nowoczesna firma przyjazna środowisku

Odnawialne źródła energii to teraźniejszość i przyszłość, dlatego nasza firma postawiła na nowoczesne rozwiązania, pozwalające na czerpanie energii z promieni słonecznych. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grot jako innowacyjne i proekologiczne przedsiębiorstwo wprowadził pionierskie rozwiązania pozwalające pozyskiwać energię w sposób przyjazny dla środowiska. Tuż za zakładem produkcyjnym została zainstalowana naziemna farma słoneczna o mocy 1,2 MW. Stawiamy również kolejne kroki ku jeszcze lepszej optymalizacji kosztów floty ze względu na ekonomiczność użytkowania. Aby obniżyć koszty transportu oraz zredukować emisję dwutlenku węgla firma zakupiła pojazdy elektryczne. Dzięki naziemnej instalacji fotowoltaicznej nasze samochody ładowane są energią z odnawialnych źródeł energii. W przyszłości planujemy wymianę całej naszej floty na przyjazne środowisku środki transportu.