O NAS

Wierny rodzinnej tradycji, razem z moimi Synami, po dziś dzień produkuję wyroby z Beczki Grotowskiej tak, jak nauczyli mnie mój Ojciec i Dziadek. Bez pośpiechu, z nieugiętą pieczołowitością, bez kompromisu.

Z najwyższej jakości surowca, na bazie naturalnych przypraw powstają produkty, które są ucztą dla podniebienia.

Dla mnie są jednak czymś więcej…
…są częścią rodzinnej historii i tradycji – a ta napawa mnie dumą.

Smacznego!

NASZA HISTORIA

1990 – POWSTANIE ZPM GROT

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT powstał 13 grudnia 1990 roku na obrzeżach łódzkiej aglomeracji miejskiej w Starowej Górze. Założycielem zakładu jest Józef Grot. Pomysł na biznes w branży mięsnej to efekt rodzinnej tradycji, zdobytego wykształcenia oraz pasji zawodowych. Projekt własnego zakładu mięsnego zrodził się dużo wcześniej i powoli dojrzewał. Dopiero zmiany zachodzące w Polsce na przełomie lat 80 i 90 pozwoliły na realizację przedsięwzięcia. Inspiracją do działania były słowa Lecha Wałęsy… „bierzcie sprawy w swoje ręce, otwierajcie masarnie, piekarnie!”. Na początku działalności firma zatrudniała kilka osób, w większości byli to mieszkańcy Starowej Góry.  Od początku działalności właściciel firmy stawiał na jakość swoich produktów, stąd cały  czas rosła sprzedaż i przybywało nowych klientów.

19991999 – ROZBUDOWA ZAKŁADÓW PRODUKCYJNYCH

 

Nabieramy wiatru w żagle! Znakomicie postrzegana przez klientów jakość wędlin i rosnący na nie popyt, wpływają na decyzję o rozbudowie zakładu. W 1999 roku zostaje uruchomiony nowoczesny Zakład Mięsny o średniej zdolności produkcyjnej sięgającej 20 ton dziennie. Firma zwiększa zatrudnienie. W ZPM Grot pracuje łącznie 93 pracowników. Powstaje pierwszy sklep Firmowy w Łodzi, przy ul. Strażackiej. Kolejno zostaje uruchomionych 5 własnych placówek handlowych, które stają się najważniejszym kanałem dystrybucyjnym. Pracuje w nich łącznie około 30 osób.

2004

2004 – MODERNIZACJA ZAKŁADU

 

Prężnie rozwijająca się sprzedaż produktów, zwyżkująca popularność produktów GROT, konsekwentny rozwój sieci sklepów firmowych w Łodzi i ekspansja na rynek warszawski sprawia, że podjęta zostaje decyzja o rozbudowie działającego zakładu z jednoczesnym, pełnym dostosowaniem warunków technicznych, sanitarnych i technologicznych do wymogów weterynaryjnych Unii Europejskiej. Modernizacje zakończono w lipcu 2004 roku zwiększa zdolności produkcyjne mięsa i wędlin do 50 ton na dobę. Zatrudnienie w zakładzie znajduje 228 osób. Sieć sklepów firmowych wzrosła do 28. Pracuje w nich już 86 osób.

20122012 – ZAKŁAD PRODUKCJI ŻYWNOŚCI WYGODNEJ

 

Na przestrzeni kolejnych lat ugruntowaliśmy pozycję lidera przemysłu mięsnego w Łodzi. Jednak ciągłe zmiany potrzeb naszych konsumentów postawiły przed nami kolejne wyzwanie. Naturalnie sprostaliśmy mu i w 2012 roku otworzyliśmy Zakład Produkcji Żywności Wygodnej. W związku z powyższym liczba osób zatrudnionych w obu zakładach wzrosła do 250 osób. W sklepach firmowych i franczyzowych, których łącznie jest 50, pracuje ponad 180 osób. Naszym klientom proponujemy produkty kulinarne takie jak: krokiety, pierogi, naleśniki oraz surówki i sałatki. Przepisy czerpiemy z tradycji kuchni polskiej, wzbogacając ją o sprawdzone receptury.

2015

2015 – NOWE TECHNOLOGIE, NOWE WYZWANIA

 

Firma stawia na jakość i ochronę środowiska. W celu pozyskania dodatkowych źródeł zielonej energii następuje montaż instalacji fotowoltaicznej mocy 108kW. ZPM GROT powiększa sieć sklepów firmowych i franczyzowych otwierając nowe Delikatesy Mięsne w województwie łódzkim, mazowieckim i opolskim. Dokonujemy również modernizacji linii rozbioru mięsa wieprzowego.

2017 – FIRMA FAIR PLAY – ZŁOTY LAUR

 

ZPM GROT zostaje docenione przez kapitułę Programu “Fair Play” otrzymując  Certyfikat Przedsiębiorstwo Fair Play, Złoty Laur oraz Nagrodę Główną. Ideą programu jest zachęcenie wszystkich firm w Polsce do zachowań etycznych w kontakt z kontrahentami i pracownikami  wewnętrznej organizacji pracy, ale także do kształtowania pozytywnych relacji ze społecznością lokalną oraz dbałości o środowisko naturalne.

2020/2021 – ROZWÓJ PRODUKCJI SURÓWEK I KULINARIÓW

 

W  związku ze wzrostem sprzedaży surówek zostaje zakupiona nowoczesna linia do pakowania. Umożliwia ona wzrost wydajności pakowanych produktów, oszczędność energii i polepszenie warunków pracy. W 2021 roku wdrażamy innowacyjną linię do produkcji pierogów. Pracujemy coraz dłużej, większość z naszych Klientów nie ma czasu na gotowanie stąd bardo duży rozwój segmentu dań gotowych i wzrost produkcji. Jakość i smak naszych  pierogów, klusek i krokietów zostaje doceniona przez kapitułę Programu Doceń Polskie i wszystkie produkty kategorii Kuchni Grota otrzymały tytuł TOP PRODUKT Doceń Polskie.

Platynowa Nagroda Fair Play 2019

Odpowiedzialność społeczna biznesu

Odpowiedzialność społeczna biznesu

NAGRODY

NAGRODY

KARIERA

KARIERA

DOFINANSOWANIA

DOFINANSOWANIA