„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w
obszary wiejskie”.

Materiał opracowany przez Zakład Przetwórstwa Grot Sp. z o.o. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 3. 2 Wsparcie
działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku
wewnętrznym Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

O projekcie

Kampania powstała w celu promocji produktów ze znakiem jakości QAFP (Quality Assurance for Food Products). Wszystkie produkty ze znakiem jakości QAFP powstają w ramach strategii „od pola do stołu”, która kładzie nacisk na produkcję żywności w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska oraz z zachowaniem wysokich warunków dobrostanu zwierząt.
Kształtowanie jakości w systemie QAFP rozpoczyna się już na etapie doboru wyselekcjonowanych ras zwierząt, poprzez produkcję z wykorzystaniem mięsa pochodzącego wyłącznie od polskich hodowców, pakowanie, aż po dystrybucję. Każdy z tych procesów jest weryfikowalny, a źródło pochodzenia produktów łatwe do identyfikacji na każdym etapie produkcji. Ostatecznie na stół konsumenta trafia certyfikowany produkt o wysokich walorach kulinarnych i smakowych.

Wędliny z certyfikatem jakości QAFP

  • są produkowane z wysokiej jakości mięsa
  • charakteryzują się wysoką zawartością mięsa
  • są wytwarzane z dodatkiem naturalnych przypraw
  • nie zawierają mięsa odkostnionego mechanicznie
  • nie zawierają dodatku fosforanów i barwników

Mięso z certyfikatem jakości QAFP

  • pozbawione jest wad jakościowych, czyli: posiada prawidłową strukturę, charakteryzuje się barwą różowo-czerwoną, nie ma nadmiernego wycieku soku mięśniowego
  • nie jest nastrzykiwane – do mięsa nie jest wprowadzana woda oraz inne substancje powodujące zwiększenia masy i poprawy jego jakości
  • posiada wysokie walory smakowe oraz odżywcze

Aktualności

Nie ma to jak sztuka mięsa! Przygotuj razem z nami Karkówkę z sosem na bazie musztardy francuskiej serwowaną z kolorowymi warzywami.

Karkówka z sosem na bazie musztardy francuskiej z kolorowymi warzywami

Wskazówka: Wybierz te warzywa, które lubisz najbardziej, np. ziemniak, marchew, brukselka, rzodkiewka, fasolka, bób, brokuł czy kalafior.

Składniki: – 2 porcje

  • 360 g Karkówki Grotowskiej wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 płaska łyżka musztardy francuskiej
  • ½ małej marchwi
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Olej
  • warzywa – wybierz te, które lubisz najbardziej: ziemniak, marchew, brukselka, rzodkiewka, fasolka, bób, brokuł, kalafior
  • sól, pieprz, mielona papryka wędzona, rozmaryn świeży lub suszony, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
  • Karkówkę przekrój na 2 równe plastry. Dokładnie wetrzyj w nie sól, pieprz i paprykę wędzoną.
  • Cebulę pokrój w piórka i mocno zrumień w garnku, do którego dołożysz później karkówkę. Cebula musi być z każdej strony brązowa, dzięki temu sos nabierze ciemnego koloru.
  • Karkówkę obsmaż na patelni z niewielką ilością oleju (około 1 łyżka) na dużym ogniu tak, aby nabrała intensywnego, brązowego koloru. Następnie przełóż ją do garnka z cebulą.
  • Na patelnię po karkówce wlej około 100 ml wody, wymieszaj z tłuszczem, który pozostawiła karkówka i gotuj, aż zacznie wrzeć. Następnie przelej płyn z patelni do naczynia z karkówką. Karkówka powinna być lekko przykryta wodą, więc jeśli jest taka potrzeba, dolej wody.
  • Do garnka dodaj 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy oraz startą na małych oczkach marchew. Gotuj na niewielkim ogniu, aż karkówka zmięknie. Po około 20 minutach zacznij przygotowywać warzywa.
  • Kiedy karkówka zmięknie, dołóż musztardę oraz dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj dokładnie z 50 ml wody i dodaj do sosu ciągle mieszając. Konsystencję sosu możesz korygować wodą, jeśli zbyt dużo się go wygotowało.
  • Warzywa pokrojone na mniejsze kawałki wrzuć do wrzącej osolonej wody i ugotuj al dente. Jedynie ziemniak powinien być gotowany osobno i chwilę wcześniej, ponieważ wymaga więcej czasu. Następnie przełóż warzywa do zimnej wody, dzięki temu zachowają piękny kolor.
  • Gdy karkówka będzie prawie gotowa, podgrzej warzywa w garnku, na patelni lub w kuchence mikrofalowej z dodatkiem niewielkiej ilości masła.

Warsztaty kulinarne

Zachęcamy gorąco do obejrzenia materiału z pokazów – warsztatów kulinarnych

Targi SIAL PARIS 2022

Za nami udział w jednym z najważniejszych wydarzeń targowych branży spożywczej – Sial Paris 2022.

W dniach od 15-19 października mieliśmy przyjemność zaprezentować mięsa i wędliny z certyfikatem QAFP. Wielką popularnością cieszyły się pokazy kulinarne na żywo, które przyciągały wielu odwiedzających. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji.

Muffiny z Szynką z beczki Grotowskiej – 8 sztuk

Muffiny w wersji wytrawnej to doskonała ciepła przekąska na spotkanie przy stole!
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Szynkę, pomidora i paprykę pokroić w małą kosteczkę, a szczypiorek drobno posiekać. Jajka roztrzepać w misce, dodać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem. Formę na muffinki natłuść masłem i przelej masę pozostawiając 0,5 cm do krawędzi. Piecz 20 minut.
Składniki:
  • 4 jajka L
  • 50 g Szynki z beczki Grotowskiej
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Wskazówka 1: Jeżeli zależy Ci na wyjątkowo puszystym cieście, przygotuj je w dwóch osobnych miskach: w jednej wymieszaj mokre, a w drugiej suche składniki. Na koniec dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj je ze sobą.
Wskazówka 2: Zamiast formy na muffinki możesz wykorzystać pergaminowe papilotki lub foremki do babeczek.

Kampania Outdoor

Tak wyglądała nasza kampania outdoorowa. Dzięki niej mogliście „spotkać” nas, m.in. na ulicach Łodzi i Warszawy!

Łódź

Warszawa

Zaproszenie na targi SIAL PARIS

Z wielką przyjemnością informujemy, że w dniach 15-19 października 2022 będziemy mieli zaszczyt zaprezentować nasze produkty na międzynarodowych targach Sial w Paryżu. Targi Sial to jedno z najważniejszych wydarzeń targowych z branży spożywczej na świecie. Jesteśmy przekonani, że nasze najwyższej jakości wędliny oraz mięsa spotkają się z zainteresowaniem, a przede wszystkim z uznaniem!

Zapraszamy serdecznie do odwiedzenia nas w centrum wystawowym Paris Nord Villepinte!

Znajdziecie nas na stoisku 6 D 156.
Wskazówka:
  • Jeśli chcesz sobie ułatwić, możesz skorzystać z gotowego sosu tatarskiego i zrobić jajko sadzone.

Chałka z kaszanką, sosem tatarskim i jajkiem w koszulce – 1 porcja

Królową kolejnego przepisu jest kaszanka Grotowska cienka grill.
Życzymy smacznego!
Składniki:
  • 1 pęto kaszanki Grotowskiej cienkiej grill
  • 1 gruba kromka chałki
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 średni ogórek korniszon
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • szczypiorek
  • olej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Sos tatarski: Ćwiartkę cebuli pokrój na małą kosteczkę, tak samo pokrój ogórka korniszona. Pokrojone składniki przełóż do miseczki. Dodaj majonez, musztardę, dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  • Resztę cebuli pokrój w cienkie plastry, czosnek obierz i posiekaj w małą kosteczkę, a z kaszanki zdejmij osłonkę i pokrój ją na plastry grubości około 1 cm. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę z czosnkiem i lekko zeszklij, a następnie dodaj kaszankę. Dopraw solą i pieprzem i mieszaj tak, żeby się cała masa połączyła. W tym czasie odkrój z chałki kromkę o grubości około 3 cm i obsmaż na suchej patelni tak długo, aż złapie kolor.
  • Do rondelka wlej wodę i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz ogień żeby mocno nie wrzało, wbij jajko i poczekaj aż białko się zetnie. Potrwa to około 1-2 minuty. Nie mieszaj wody w tym czasie.
  • Przełóż chałkę na talerz, posmaruj obficie sosem tatarskim, nałóż kaszankę, a na wierzch ułóż jajko (jajko wyjmij łyżką cedzakową). Całość posyp szczodrze, uprzednio posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka brokułowa z szynką z beczki Grotowskiej – 2 porcje

Przedstawiliśmy już produkty z certyfikatem jakości QAFP oraz to, co je wyróżnia spośród innych. Czas na praktykę. Rozpoczynamy cykl przepisów z naszymi pysznymi wędlinami i mięsami w roli głównej. Opracowała je specjalnie dla nas Klaudia Budny, finalistka MasterChef.

Gotujcie razem z nami!
Składniki:
  • 200 g Szynki z beczki Grotowskiej
  • ½ brokuła
  • ½ czerwonej cebuli
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki majonezu
  • olej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Brokuła pokrój na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente, odcedź i przelej zimną wodą.
  • Szynkę pokrój na kawałki 1×1 cm i podsmaż na patelni z odrobiną oleju tak, żeby się zrumieniła.
  • Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a słonecznik upraż na suchej patelni.
  • Przełóż wszystko do miski, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.
Wskazówki:
  • Sałatka smakuje równie pysznie z dodatkiem pomidora pokrojonego w kostkę. Ma wtedy lżejszą konsystencję.
  • Idealny brokuł powinien być lekko twardy i jędrny. Włóż go do wrzącej wody i gotuj 3 – 4 minuty.

Pierwszy etap degustacji

Za nami pierwszy etap degustacji naszych produktów ze znakiem jakości QAFP w sklepach. Było smacznie i zdrowo.
Królowały Kaszanka Grotowska cienka grill, karkówka Grotowska wieprzowa, kiełbasa Grotowska z szynki, szynka z beczki Grotowskiej i kiełbasa żywiecka Grotowska.
A już niedługo kolejna okazja do poznania oraz spróbowania tradycyjnych smaków ze znakiem QAFP!

Zaproszenie na Pokaz Kulinarny

Serdecznie zapraszamy na kolejny Pokaz Kulinarny, który poprowadzi Klaudia Budny, finalistka MasterChef. Tym razem znajdziecie nas na ulicy Piotrkowskiej przy Pasażu Schillera podczas obchodów Urodzin Łodzi w dniu 31 lipca 2022.

To doskonała okazja nie tylko do poznania tajników przygotowania ale również spróbowania pysznych i zdrowych potraw z wykorzystaniem naszych certyfikowanych w Systemie Jakości QAFP produktów: kaszanki Grotowskiej cienkiej grill, karkówki Grotowskiej wieprzowej, kiełbasy Grotowskiej z szynki, szynki z beczki Grotowskiej i kiełbasy żywieckiej Grotowskiej.

Do zobaczenia!

Pokaz Kulinarny

Z wielką przyjemnością zapraszamy na Pokaz Kulinarny połączony z degustacją potraw przygotowanych z najwyższej jakości produktów z certyfikatem jakości QAFP:
  • kaszanki Grotowskiej cienkiej grill,
  • karkówki Grotowskiej wieprzowej,
  • kiełbasy Grotowskiej z szynki,
  • szynki z beczki Grotowskiej,
  • kiełbasy żywieckiej Grotowskiej.
Pokaz w wykonaniu finalistki MasterChef Klaudii Budny odbędzie się w ramach imprezy Powitanie Lata 2022 organizowanej pod patronatem Starosty Powiatu Łódzkiego Wschodniego i Burmistrza Miasta Rzgowa.

Produkty

Kaszanka Grotowska cienka grill

Produkowana jest niezmiennie od wielu lat. W jej skład wchodzą, m.in.: kasza gryczana, wątroba wieprzowa oraz naturalne przyprawy. Nie zawiera konserwantów, i barwników. Jakość potwierdzona certyfikatem QAFP.

Bezpieczne i zdrowe grillowanie bez azotynu sodu!

Podczas grillowania, w produktach z azotynem sodu, pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się niebezpieczne dla zdrowia nitrozoaminy.

Kaszanka Grotowska cienka grill nie zawiera konserwantu – azotynu sodu, dlatego może być bezpiecznie grillowana.

Kiełbasa Grotowska z szynki

Wytwarzana jest od ponad 30 lat według niezmiennej receptury. Zawiera 98% certyfikowanego mięsa z szynki wieprzowej z dodatkiem naturalnych przypraw, takich jak sól, czosnek świeży, pieprz czarny.

Nie zawiera konserwantów, i barwników. Jakość potwierdzona certyfikatem QAFP.

Idealnie smakuje zarówno na zimno jako przekąska, jak i podana na ciepło z wody lub podsmażona na patelni, np. z cebulką

Karkówka Grotowska wieprzowa

Mięso o wysokich walorach kulinarnych i smakowych, z gwarantowaną jakością potwierdzoną certyfikatem QAFP. Potrawy przygotowane z takiego mięsa są kruche i soczyste. Polecana szczególnie na grilla – przygotowana w tradycyjnych plastrach lub w postaci szaszłyków z warzywami.

Szynka z Beczki Grotowskiej

Swój smak zawdzięcza leżakowaniu w zalewie z dodatkiem naturalnych przypraw oraz umieszczanym pod sznurkiem aromatycznym liściom laurowym. Wędzona jest w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym w temperaturze około 200 °C. Dzięki szlachetnemu rodzajowi dymu Szynka z Beczki Grotowskiej jest krucha, soczysta i delikatna w smaku.

100 gram produktu otrzymuje się z 128 gram mięsa z certyfikatem QAFP.

Nie zawiera dodatku fosforanów oraz barwników.

Polecana szczególnie dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Kiełbasa żywiecka Grotowska

Kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona, wędzona, parzona oraz suszona z dodatkiem naturalnych przypraw. Proces wędzenia przebiega w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym. Dzięki temu kiełbasa uzyskuje piękną złoto-brązową barwę, niepowtarzalny zapach oraz posiada bardzo długi termin przydatności do spożycia.

100 gram produktu otrzymuje się ze 102 gram certyfikowanego mięsa. Nie zawiera dodatku fosforanów oraz barwników.

Regulamin konkursu na Facebooku

 

§ 1 POSTANOWIENIA OGÓLNE

  1. Organizatorem Konkursu, jest firma VMG Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Unii Lubelskiej 1, 61-249 Poznań, nr NIP 9720996593 (zwana dalej „Organizatorem”).
  2. Fundatorem nagrody jest Organizator.
  3. Konkurs nie jest stworzony, administrowany ani sponsorowany przez Facebook. Facebook jest znakiem towarowym zastrzeżonym przez Facebook, Inc.
  4. Organizator zapewnia, że Konkurs nie jest grą losową, loterią fantową, zakładem wzajemnym, loterią promocyjną, grą, której wynik zależy od przypadku.
  5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zakłócenia w działaniu łączteleinformatycznych, serwerów, interfejsów, przeglądarek oraz za czasowe lub stałe zablokowanie strony lub aplikacji ze strony Facebooka.
  6. Celem Konkursu jest wyłonienie najciekawszych relacji oraz najlepszych zdjęć potraw mięsnych
  7. Konkurs trwa od 22.11.2022 r. do 06.12.2022 r. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni nie później niż 11.12.2022
  8. Konkurs jest prowadzony na stronie Wybierz tradycyjne smaki ze znakiem jakości QAFP | Facebook
  9. Wstawienie zdjęcia w komentarzu pod postem konkursowym traktuje się jako wyrażenie zgody na wzięcie udziału w Konkursie oraz stanowi potwierdzenie pełnej akceptacji postanowień Regulaminu.

 

§ 2 ZASADY KONKURSU

  1. Aby wziąć udział w konkursie, każdy z Uczestników zobowiązany jest do umieszczenia w komentarzu pod postem konkursowym zdjęcie i przepis ulubionej mięsnej potrawy z dzieciństwa
  2. 4 autorów najciekawszych odpowiedzi zostanie zakwalifikowanych do udziału w warsztatach prowadzonych w formie hybrydowej i online przez profesjonalnych Szefów Kuchni.

 

§ 3 WARUNKI UCZESTNICTWA

  1. W Konkursie mogą uczestniczyć wyłącznie osoby fizyczne, konsumenci w rozumieniu art.221 kodeksu cywilnego, posiadające pełną zdolność do czynności prawnych za wyjątkiempracowników Organizatora.
  2. Warunkiem wzięcia udziału jest:
    1. posiadanie zweryfikowanego konta w serwisie Facebook,
    2. polubienie profilu Organizatora na stronie Wybierz tradycyjne smaki ze znakiem jakości QAFP | Facebook
    3. udzielenie zgody na dostęp do publicznych informacji udostępnianych w Profilu
    4. akceptacja Regulaminu
  3. Zdjęcia zgłaszane w konkursie nie mogą być własnością osób trzecich oraz muszą należećdo uczestników konkursu.

 

§ 4 NAGRODY

  1. Nagrodą główną dla Laureatów Konkursu jest udział w pokazie gotowania połączonym z warsztatami kulinarnymi w oparciu o produkty QAFP.
  2. Laureatom nie przysługuje prawo wymiany nagród na gotówkę ani nagrodę innego rodzaju.
  3. Zwycięzca może zrzec się nagrody, ale w zamian nie przysługuje mu ekwiwalent pieniężnyani jakakolwiek inna nagroda

 

§ 5 ZASADY PRZYZNAWANIA NAGRÓD

  1. Organizator wyłoni 4 Laureatów na podstawie:
    1. Ilości uzyskanych „lajków” (polubieni) uzyskanych przez Finalistów pod ich relacjami (znaczenie 60%)
    2. oceny nadesłanych zdjęć i przepisów (znaczenie 40%)
  2. Zwycięzcy Konkursu zostaną powiadomieni o wygranej i warunkach odbioru nagrody zapośrednictwem wiadomości wysłanej na Facebooku lub przez adres e-mail.
  3. Laureaci Konkursu zostaną poproszeni o kontakt z Organizatorem Konkursu poprzez wysłanie wiadomości prywatnej do profilu Wybierz tradycyjne smaki ze znakiem jakości QAFP | Facebook z potwierdzeniem chęci odebrania nagrody i danymi kontaktowymi
  4. W przypadku braku kontaktu Laureata z Organizatorem w ciągu 3 dni po dniu opublikowania nazwisk Laureatów, roszczenie o wydanie nagrody wygasa, a nagroda pozostaje przekazana kolejnej osobie biorącej udział w Konkursie.
  5. Organizator ma prawo podać dane Zwycięzców na Fanpage.
  6. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za brak możliwości przekazania nagrody zprzyczyn leżących po stronie Uczestnika, a w szczególności w przypadku niepodania bądźpodania błędnych danych, zmiany danych Uczestnika, o której nie został poinformowany.W takim przypadku nagroda przepada.
  7. W przypadkach wykrycia działań niezgodnych z Regulaminem, próby wpływania nawyłonienie Zwycięzcy w sposób niedozwolony, w szczególności poprzez zakładaniefikcyjnych profili prywatnych w serwisie Facebook, dany Uczestnik może zostać wykluczony z Konkursu.
  8. Do wartości każdej nagrody zostanie dodana dodatkowa nagroda pieniężna w wysokości odpowiadającej zryczałtowanemu podatkowi dochodowemu od osób fizycznych z tytułu wygranej w Konkursie, liczonemu od ubruttowionej o należny podatek dochodowy wartości danej Nagrody (tj. w kwocie stanowiącej 11,00% wartości danej nagrody). Każdy zwycięzca Konkursu zgadza się, że kwota dodatkowej nagrody pieniężnej nie podlega wypłacie na jego rzecz, lecz przeznaczona jest na zapłatę podatku należnego z tytułu wygranej w Konkursie

 

§ 6 REKLAMACJE

  1. Wszelkie reklamacje dotyczące sposobu przeprowadzania Konkursu, Uczestnicy winnizgłaszać na piśmie w czasie trwania Konkursu, jednak nie później niż w terminie 14 (czternastu) dni od dnia wydania nagród.
  2. Reklamacja zgłoszona po wyznaczonym terminie nie wywołuje skutków prawnych.
  3. Pisemna reklamacja powinna zawierać imię, nazwisko, dokładny adres Uczestnika orazdokładny opis i uzasadnienie reklamacji. Reklamacja powinna być przesłana listempoleconym na adres Organizatora z dopiskiem “Konkurs na Facebooku”.
  4. Reklamacje rozpatrywane będą pisemnie w terminie 30 dni.

 

§ 7 POSTANOWIENIA KOŃCOWE

  1. W kwestiach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem stosuje się przepisy Kodeksucywilnego i inne przepisy prawa.
  2. Spory odnoszące się i wynikające z Konkursu będą rozwiązywane przez sąd powszechnywłaściwy miejscowo dla siedziby Organizatora.
  3. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany zasad Konkursu w trakcie jego trwania.Informacja o zmianach będzie zamieszczona na stronie Konkursu.
  4. Administratorem danych jest firma Zielone Suszarnie Sp. z o.o.
  5. Biorąc udział w konkursie, automatycznie akceptujesz Regulamin.

 

§ 8 DANE OSOBOWE

  1. Administratorem danych osobowych Uczestników Konkursu jest Organizator (dane kontaktowe podane w § 1 Regulaminu). Dane Uczestników są przetwarzane przez Organizatora wyłącznie w celu realizacji Konkursu – wyłonienia Laureatów, przyznania, wydania i doręczenia nagrody oraz innych celach rozliczeniowych związanych z organizacją konkursu.
  2. Podstawą prawną do przetwarzania danych osobowych Uczestników jest realizacja umowy o treści zawartej w Regulaminie Konkursu, której stroną jest Uczestnik (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 pkt. b) Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych z dnia 27 kwietnia 2016 r.) Podanie danych jest dobrowolne, ale w razie ich niepodania Uczestnik nie będzie mógł wziąć udziału w Konkursie.
  3. Uczestnik Konkursu poprzez akceptację Regulaminu wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych w zakresie wskazanym w ust. 4 poniżej dla potrzeb przeprowadzenia Konkursu.
  4. Udział Uczestnika w Konkursie wiąże się z podaniem oraz przetwarzaniem jedynie tzw. zwykłych danych osobowych, tj.:
    1. imienia i nazwiska,
    2. adresu zamieszkania,
    3. numeru telefonu (na potrzeby doręczenia nagrody)
    4. adres e-mail (opcjonalnie).

    Uczestnicy konkursu są zobowiązani do niepodawania jakichkolwiek danych osobowych o charakterze danych wrażliwych.

  5. Dane osobowe Uczestników zostaną usunięte z wszelkich baz informatycznych stworzonych przez Organizatora na potrzeby Konkursu w terminie 60 dni od zakończenia Konkursu. Powyższe nie dotyczy:
    1. danych osobowych Laureatów Konkursu, których przetwarzanie będzie konieczne do celów realizacji przyznanych Zwycięzcom nagród oraz do celów podatkowych – przez okres, w jakim organy podatkowe mogą przeprowadzić odpowiednią kontrolę, tj. przez okres 5 (pięciu) lat, licząc od końca roku, w którym zakończył się Konkurs;
    2. przetwarzania danych osobowych Uczestników Konkursu przez portal Facebook – albowiem Organizator nie ma żadnego wpływu na takie przetwarzanie, a nadto sam Uczestnik może usunąć swoje zgłoszenia konkursowe z portalu Facebook za pośrednictwem swojego konta na tym portalu.
  6. Dane Osobowe Uczestników Konkursu nie będą przez Organizatora nikomu przekazywane. Dopiero dane osobowe Laureatów Konkursu zostaną przekazane Organizatorowi, urzędowi skarbowemu (w celu zapłaty zryczałtowanego podatku dochodowego od nagrody) oraz podmiotowi realizującemu usługę doręczenia nagrody (firmie kurierskiej).
  7. Uczestnik ma prawo wglądu do treści swoich danych osobowych i ich poprawienia, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, a także prawo zgłoszenia sprzeciwu wobec przetwarzania jego danych osobowych.
  8. Uczestnik ma prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych jeśli uważa, że w toku Konkursu zostały naruszone jego prawa związane z ochroną danych osobowych.

 

§ 9 ZGODA NA WYKORZYSTYWANIE WIZERUNKU

Uczestnik Konkursu poprzez akceptację Regulaminu, na podstawie art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r (Dz. U. z 2018, poz. 1191 ze zm.) o prawie autorskim i prawach pokrewnych, wyraża zgodę na utrwalanie oraz nieodpłatne, wielokrotne, rozpowszechnianie jego wizerunku poprzez transmisję online przez Internet oraz na publikację zdjęć, materiału video z podaniem jego imienia i nazwiska – związanych z Konkursem (w szczególności z udziału w warsztatach kulinarnych i pokazach gotowania). Jednocześnie Uczestnik oświadcza, że ww. rozpowszechnianie wizerunku z jego udziałem nie naruszają jego dóbr osobistych. Niniejsza zgoda nie jest ograniczona czasowa ani terytorialne, dotyczy wszelkich ww. rodzajów rozpowszechniania. Wizerunek może być użyty do różnego rodzaju form elektronicznego przetwarzania obrazu, kadrowania i kompozycji, bez obowiązku akceptacji produktu końcowego, lecz nie w formach obraźliwych lub ogólnie uznanych za nieetyczne.