„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w
obszary wiejskie”.

Materiał opracowany przez Zakład Przetwórstwa Grot Sp. z o.o. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 3. 2 Wsparcie
działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku
wewnętrznym Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

O projekcie

Kampania powstała w celu promocji produktów ze znakiem jakości QAFP (Quality Assurance for Food Products). Wszystkie produkty ze znakiem jakości QAFP powstają w ramach strategii „od pola do stołu”, która kładzie nacisk na produkcję żywności w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska oraz z zachowaniem wysokich warunków dobrostanu zwierząt.
Kształtowanie jakości w systemie QAFP rozpoczyna się już na etapie doboru wyselekcjonowanych ras zwierząt, poprzez produkcję z wykorzystaniem mięsa pochodzącego wyłącznie od polskich hodowców, pakowanie, aż po dystrybucję. Każdy z tych procesów jest weryfikowalny, a źródło pochodzenia produktów łatwe do identyfikacji na każdym etapie produkcji. Ostatecznie na stół konsumenta trafia certyfikowany produkt o wysokich walorach kulinarnych i smakowych.

Wędliny z certyfikatem jakości QAFP

  • są produkowane z wysokiej jakości mięsa
  • charakteryzują się wysoką zawartością mięsa
  • są wytwarzane z dodatkiem naturalnych przypraw
  • nie zawierają mięsa odkostnionego mechanicznie
  • nie zawierają dodatku fosforanów i barwników

Mięso z certyfikatem jakości QAFP

  • pozbawione jest wad jakościowych, czyli: posiada prawidłową strukturę, charakteryzuje się barwą różowo-czerwoną, nie ma nadmiernego wycieku soku mięśniowego
  • nie jest nastrzykiwane – do mięsa nie jest wprowadzana woda oraz inne substancje powodujące zwiększenia masy i poprawy jego jakości
  • posiada wysokie walory smakowe oraz odżywcze

Aktualności

Pokaz Kulinarny

Z wielką przyjemnością zapraszamy na Pokaz Kulinarny połączony z degustacją potraw przygotowanych z najwyższej jakości produktów z certyfikatem jakości QAFP:
  • kaszanki Grotowskiej cienkiej grill,
  • karkówki Grotowskiej wieprzowej,
  • kiełbasy Grotowskiej z szynki,
  • szynki z beczki Grotowskiej,
  • kiełbasy żywieckiej Grotowskiej.
Pokaz w wykonaniu finalistki MasterChef Klaudii Budny odbędzie się w ramach imprezy Powitanie Lata 2022 organizowanej pod patronatem Starosty Powiatu Łódzkiego Wschodniego i Burmistrza Miasta Rzgowa.

Zaproszenie na Pokaz Kulinarny

Serdecznie zapraszamy na kolejny Pokaz Kulinarny, który poprowadzi Klaudia Budny, finalistka MasterChef. Tym razem znajdziecie nas na ulicy Piotrkowskiej przy Pasażu Schillera podczas obchodów Urodzin Łodzi w dniu 31 lipca 2022.

To doskonała okazja nie tylko do poznania tajników przygotowania ale również spróbowania pysznych i zdrowych potraw z wykorzystaniem naszych certyfikowanych w Systemie Jakości QAFP produktów: kaszanki Grotowskiej cienkiej grill, karkówki Grotowskiej wieprzowej, kiełbasy Grotowskiej z szynki, szynki z beczki Grotowskiej i kiełbasy żywieckiej Grotowskiej.

Do zobaczenia!

Pierwszy etap degustacji

Za nami pierwszy etap degustacji naszych produktów ze znakiem jakości QAFP w sklepach. Było smacznie i zdrowo.
Królowały Kaszanka Grotowska cienka grill, karkówka Grotowska wieprzowa, kiełbasa Grotowska z szynki, szynka z beczki Grotowskiej i kiełbasa żywiecka Grotowska.
A już niedługo kolejna okazja do poznania oraz spróbowania tradycyjnych smaków ze znakiem QAFP!

Produkty

Kaszanka Grotowska cienka grill

Produkowana jest niezmiennie od wielu lat. W jej skład wchodzą, m.in.: kasza gryczana, wątroba wieprzowa oraz naturalne przyprawy. Nie zawiera konserwantów, i barwników. Jakość potwierdzona certyfikatem QAFP.

Bezpieczne i zdrowe grillowanie bez azotynu sodu!

Podczas grillowania, w produktach z azotynem sodu, pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się niebezpieczne dla zdrowia nitrozoaminy.

Kaszanka Grotowska cienka grill nie zawiera konserwantu – azotynu sodu, dlatego może być bezpiecznie grillowana.

Kiełbasa Grotowska z szynki

Wytwarzana jest od ponad 30 lat według niezmiennej receptury. Zawiera 98% certyfikowanego mięsa z szynki wieprzowej z dodatkiem naturalnych przypraw, takich jak sól, czosnek świeży, pieprz czarny.

Nie zawiera konserwantów, i barwników. Jakość potwierdzona certyfikatem QAFP.

Idealnie smakuje zarówno na zimno jako przekąska, jak i podana na ciepło z wody lub podsmażona na patelni, np. z cebulką

Karkówka Grotowska wieprzowa

Mięso o wysokich walorach kulinarnych i smakowych, z gwarantowaną jakością potwierdzoną certyfikatem QAFP. Potrawy przygotowane z takiego mięsa są kruche i soczyste. Polecana szczególnie na grilla – przygotowana w tradycyjnych plastrach lub w postaci szaszłyków z warzywami.

Szynka z Beczki Grotowskiej

Swój smak zawdzięcza leżakowaniu w zalewie z dodatkiem naturalnych przypraw oraz umieszczanym pod sznurkiem aromatycznym liściom laurowym. Wędzona jest w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym w temperaturze około 200 °C. Dzięki szlachetnemu rodzajowi dymu Szynka z Beczki Grotowskiej jest krucha, soczysta i delikatna w smaku.

100 gram produktu otrzymuje się z 128 gram mięsa z certyfikatem QAFP.

Nie zawiera dodatku fosforanów oraz barwników.

Polecana szczególnie dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Kiełbasa żywiecka Grotowska

Kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona, wędzona, parzona oraz suszona z dodatkiem naturalnych przypraw. Proces wędzenia przebiega w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym. Dzięki temu kiełbasa uzyskuje piękną złoto-brązową barwę, niepowtarzalny zapach oraz posiada bardzo długi termin przydatności do spożycia.

100 gram produktu otrzymuje się ze 102 gram certyfikowanego mięsa. Nie zawiera dodatku fosforanów oraz barwników.