Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.

Znak jakości QAFP
(Quality Assurance for Food Products)

to gwarancja najwyższej jakości mięsa i wędlin,
smacznych i bezpiecznych.


Wszystkie produkty z tym znakiem powstają w ramach
strategii „od pola do stołu”, która kładzie nacisk
na produkcję żywności w sposób zrównoważony,
z poszanowaniem środowiska oraz z zachowaniem
wysokich warunków dobrostanu zwierząt.

 

Dbałość o jakość widoczna jest na każdym etapie –

od wyboru odpowiednich ras zwierząt wyłącznie
od polskich hodowców, poprzez produkcję i pakowanie
aż po dystrybucję. Dzięki temu w ręce konsumenta trafiają
certyfikowane wyroby, które cechuje wyborny smak i wysoka jakość.

O projekcie

Kampania pn. Promocja produktów wytwarzanych przez grupę producentów (Bekon z beczki Grotowskiej, Szynka z beczki
Grotowskiej, Polędwica z beczki Grotowskiej, Szynka krucha Grotowska, Wędzonka z beczki, Kabanosy wieprzowe Grotowskie,
Kiełbasa Grotowska z szynki, Krakowska sucha Grotowska, Kiełbasa myśliwska Grotowska, Kiełbasa żywiecka Grotowska,
Kaszanka cienka, Kaszanka Grotowska cienka grill, Kaszanka Grotowska gruba, Salceson gospodarza, Parówki Grotowskie
z szynki, Karkówka Grotowska wieprzowa, Schab Grotowski wieprzowy, Szynka Grotowska wieprzowa, Polędwica Grotowska
wieprzowa, tuczniki) oraz upowszechnienie wiedzy o tych produktach i systemie jakości, w ramach którego te produkty zostały
wytworzone (system QAFP).

Cel projektu:

Zwiększenie rozpoznawalności produktów objętych promocją wymaga poniesienia nakładów na szeroko pojętą promocję.
Dlatego konieczne jest wsparcie na działania pozwalające na dotarcie do odbiorców. W Polsce nadal obserwuje się niski poziom
wiedzy na temat istnienia unijnych systemów jakości, w ramach których wytwarzane są wysokojakościowe produkty. W rezultacie
utrzymuje się niski popyt na te produkty. Kampania skierowane jest do grupy docelowej: kobieta 25-59 lat mieszkająca w mieście,
o zainteresowaniach: zdrowie, sport, uroda, kulinaria i parenting i ma na celu w szczególności zapoznać ją z produktami
wskazanymi we wniosku o przyznanie pomocy oraz zwrócić uwagę na specyficzne cechy produktu. Wpłynąć ma to z kolei na z
większenie wiedzy w zakresie wysokojakościowej produkcji a tym samym wzrost popytu na te produkty.

Jednym z sekretów każdego kucharza są dobre składniki – to one dają możliwość
wydobycia głębi smaku i pozwalają na pyszne kulinarne eksperymenty.
To podstawy, o których często w zabieganym świecie zdajemy się zapominać.
Żaden, nawet najwspanialszy przepis nie zachwyci, jeśli nie zadbamy o dobre
składniki.

Dlatego też oddaję w Państwa ręce moje autorskie przepisy, które jako składniki
wykorzystują produkty wytworzone w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości
Żywności QAFP.

Chcę Państwu pokazać, że korzystanie z dobrych, tradycyjnych, certyfikowanych
produktów jest nie tylko korzystne dla naszego zdrowia, ale przekłada się także
na wyjątkowy, wspaniały smak przygotowywanych potraw, które trafią w gusta
nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zachęcam Państwa do rozpoczęcia swojej przygody z certyfikowanymi wędlinami
i mięsami, z których można wyczarować dania zachwycające swoją jakością
i najlepszym smakiem – moje przepisy z pewnością w tym pomogą.

Aktualności

Produkty QAFP w „Pytaniu na śniadanie”

Już 9 marca nasze wyśmienite produkty wyróżnione certyfikatem QAFP pojawią się w programie „Pytanie na śniadanie” emitowanym w TVP2.

Przepisy kulinarne

Mac and cheese z Szynką z beczki Grotowskiej

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aby był al dente. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach i odłóż 2 łyżki sera do posypania. Szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju i odłóż na bok. Na wysokiej patelni rozpuść masło na małym ogniu, dodaj

Wędliny z certyfikatem jakości QAFP

Mięso wytwarzane bez dodatku: glutaminianu sodu, barwników
fosforanów, glutenu.

Mięso z certyfikatem jakości QAFP

Mięso wytwarzane bez dodatku: glutaminianu sodu, barwników
fosforanów, glutenu.

Tuczniki z certyfikatem QAFP  —

Pyszne wędliny czy wyjątkowe mięso nie biorą się znikąd. Doskonały smak jest efektem
przygotowywania produktów wyłącznie z certyfikowanej wieprzowiny.
Wszystkie tuczniki wyróżnione są certyfikatem QAFP – systemem gwarantowanej
jakości żywności, co przekłada się na walory wytwarzanych produktów.

Najlepsze tradycyjne produkty mięsne powstają w Systemie Gwarantowanej Jakości
Żywności QAFP, który zapewnia najwyższą jakość żywności na każdym etapie
produkcji. Zgodnie z jego założeniami surowce do jej produkcji powinny pochodzić
wyłącznie ze sprawdzonego źródła, od hodowcy zwierząt po gotowy wyrób.

KONTAKT:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grot Sp. z o.o.
ul. Zakładowa 3/7, 95-030 Rzgów/Starowa Góra
tel.: +48 42 230 22 01, email: sekretariat@zpmgrot.pl

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.

Kiełbasa myśliwska Grotowska wytwarzana jest
z certyfikowanego mięsa wieprzowego,
najpierw parzona, a następnie podsuszana.

100 gramów produktu otrzymuje się ze 119 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Kiełbasa żywiecka Grotowska produkowana jest
z dodatkiem naturalnych przypraw, średnio
rozdrobniona, wędzona i parzona. Proces wędzenia
przebiega w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem
liściastym. Kiełbasa żywiecka Grotowska posiada
bardzo długi termin przydatności do spożycia
– ok. 45 dni.

100 gramów produktu otrzymuje się ze 102 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Bekon z beczki Grotowskiej otrzymywany jest
z certyfikowanego schabu wieprzowego.
Tłuszczyk znajdujący się na bekonie spełnia funkcję
nośnika smaku.

100 gramów produktu otrzymuje się ze 121 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP. Nie zawiera dodatku
fosforanów, barwników i cukru.

Szynka z beczki Grotowskiej swój smak zawdzięcza
leżakowaniu w zalewie z dodatkiem naturalnych
przypraw oraz umieszczonym pod sznurkiem
aromatycznym liściom laurowym. Wędzona jest
w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym.

100 gramów produktu otrzymuje się ze 127 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Szynka krucha Grotowska wytwarzana jest
z najlepszych surowców spełniających wymogi
Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności.
Wędzona jest w tradycyjnej wędzarni opalanej
drewnem liściastym.

100 gram produktu otrzymuje się ze 145 gram mięsa
z certyfikatem QAFP. Nie zawiera dodatku fosforanów,
barwników i cukru.

Polędwica z beczki Grotowskiej otrzymywana jest
z najszlachetniejszych kawałków certyfikowanego
schabu wieprzowego. Peklowana jest tradycyjną
metodą zalewową. Charakteryzuje się niską
zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka,
dlatego stanowi doskonały składnik zrównoważonej
diety.

100 gramów produktu otrzymuje się ze 125 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Parówki Grotowskie z szynki wytworze są z mięsa
z certyfikatem QAFP. Parówki najczęściej jadane
przez dzieci, idealnie sprawdzą się również jako
składnik hot dogów czy zapiekanek z ciasta
francuskiego.

Nie zawierają dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Krakowska sucha Grotowska wytwarzana jest
z certyfikowanego mięsa wieprzowego, parzona
i suszona. Dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji
Krakowska sucha Grotowska ma długi termin
przydatności do spożycia – ok. 45 dni.

100 gramów produktu otrzymuje się ze 135 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Kabanosy wieprzowe Grotowskie wytwarzane są
z certyfikowanego mięsa wieprzowego, wędzone
i parzone, a następnie podsuszane.

100 gramów produktu otrzymuje się ze 145 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawierają dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Kiełbasa Grotowska zawiera 98% certyfikowanego
mięsa z szynki wieprzowej.
Do produkcji używane są naturalne przyprawy, takie
jak sól, czosnek świeży i pieprz czarny.

Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Wędzonka z beczki powstaje z jednolitych mięśni
szynki górnej zrazowej.
Sznurowana jest z dodatkiem liścia laurowego,
wędzona na drewnie olchowym i bukowym.

100 gramów produktu otrzymuje się ze 130 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Od początku powstania receptury przygotowywana
jest z naturalnych jelit wieprzowych. Dzięki takim
surowcom oraz niezmiennej metodzie produkcji
kaszanka cienka posiada niepowtarzalny smak.
Przygotowana z kaszy gryczanej z dużą ilością
widocznych kawałków wątróbki.

Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Wytwarzana bez dodatku glutaminianu sodu,
barwników, fosforanów, glutenu oraz konserwantów.
Idealna dla osób, które poszukują autentycznych
i bogatych w smaku produktów na grilla.

Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Wędlina podrobowa, wieprzowa, parzona.
Przygotowana z kaszy gryczanej z widocznymi
kawałkami wątróbki.
Smak i zapach jest charakterystyczny dla użytych
surowców i przypraw.

Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Salceson Gospodarza wytworzony jest z naturalnych
przypraw oraz certyfikowanego mięsa.
Dodatek kminku zawierającego olejek lotny
kminkowy w połączeniu z czosnkiem i pieprzem daje
charakterystyczny aromatyczny smak.

Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.

Mięso o wysokich walorach kulinarnych i smakowych,
z gwarantowaną jakością potwierdzoną certyfikatem
QAFP. Potrawy przyrządzone z takiego mięsa
są kruche i soczyste. Polecana szczególnie na grilla
– przygotowana w tradycyjnych plastrach lub w postaci
szaszłyków z warzywami.

Mięso z szynki wieprzowej dzięki posiadanym
walorom smakowym najlepiej sprawdzi się
do przygotowania rozmaitych gulaszy czy sosów.
Nadaje się do pieczenia i duszenia. Odpowiednio
przygotowana jest miękka i soczysta, nie wymaga
długiej obróbki termicznej.

Najpopularniejsza część wieprzowiny, która
najczęściej gości na polskich stołach.
Schab Grotowski jest szczególnie polecany w postaci
tradycyjnego kotleta schabowego lub
szwajcarskiego z pieczarkami i serem.

Najdelikatniejszy kawałek wieprzowiny o szerokim
zastosowaniu. Polędwiczki posiadają dużo białka,
niewiele tłuszczu i mało węglowodanów.
Najchętniej kupowane przez osoby dbające o linię.