Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: “Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
“Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.
to gwarancja najwyższej jakości mięsa i wędlin,
smacznych i bezpiecznych.
Wszystkie produkty z tym znakiem powstają w ramach
strategii „od pola do stołu”, która kładzie nacisk
na produkcję żywności w sposób zrównoważony,
z poszanowaniem środowiska oraz z zachowaniem
wysokich warunków dobrostanu zwierząt.
od wyboru odpowiednich ras zwierząt wyłącznie
od polskich hodowców, poprzez produkcję i pakowanie
aż po dystrybucję. Dzięki temu w ręce konsumenta trafiają
certyfikowane wyroby, które cechuje wyborny smak i wysoka jakość.
Kampania pn. Promocja produktów wytwarzanych przez grupę producentów (Bekon z beczki Grotowskiej, Szynka z beczki
Grotowskiej, Polędwica z beczki Grotowskiej, Szynka krucha Grotowska, Wędzonka z beczki, Kabanosy wieprzowe Grotowskie,
Kiełbasa Grotowska z szynki, Krakowska sucha Grotowska, Kiełbasa myśliwska Grotowska, Kiełbasa żywiecka Grotowska,
Kaszanka cienka, Kaszanka Grotowska cienka grill, Kaszanka Grotowska gruba, Salceson gospodarza, Parówki Grotowskie
z szynki, Karkówka Grotowska wieprzowa, Schab Grotowski wieprzowy, Szynka Grotowska wieprzowa, Polędwica Grotowska
wieprzowa, tuczniki) oraz upowszechnienie wiedzy o tych produktach i systemie jakości, w ramach którego te produkty zostały
wytworzone (system QAFP).
Zwiększenie rozpoznawalności produktów objętych promocją wymaga poniesienia nakładów na szeroko pojętą promocję.
Dlatego konieczne jest wsparcie na działania pozwalające na dotarcie do odbiorców. W Polsce nadal obserwuje się niski poziom
wiedzy na temat istnienia unijnych systemów jakości, w ramach których wytwarzane są wysokojakościowe produkty. W rezultacie
utrzymuje się niski popyt na te produkty. Kampania skierowane jest do grupy docelowej: kobieta 25-59 lat mieszkająca w mieście,
o zainteresowaniach: zdrowie, sport, uroda, kulinaria i parenting i ma na celu w szczególności zapoznać ją z produktami
wskazanymi we wniosku o przyznanie pomocy oraz zwrócić uwagę na specyficzne cechy produktu. Wpłynąć ma to z kolei na z
większenie wiedzy w zakresie wysokojakościowej produkcji a tym samym wzrost popytu na te produkty.
Jednym z sekretów każdego kucharza są dobre składniki – to one dają możliwość
wydobycia głębi smaku i pozwalają na pyszne kulinarne eksperymenty.
To podstawy, o których często w zabieganym świecie zdajemy się zapominać.
Żaden, nawet najwspanialszy przepis nie zachwyci, jeśli nie zadbamy o dobre
składniki.
Dlatego też oddaję w Państwa ręce moje autorskie przepisy, które jako składniki
wykorzystują produkty wytworzone w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości
Żywności QAFP.
Chcę Państwu pokazać, że korzystanie z dobrych, tradycyjnych, certyfikowanych
produktów jest nie tylko korzystne dla naszego zdrowia, ale przekłada się także
na wyjątkowy, wspaniały smak przygotowywanych potraw, które trafią w gusta
nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Zachęcam Państwa do rozpoczęcia swojej przygody z certyfikowanymi wędlinami
i mięsami, z których można wyczarować dania zachwycające swoją jakością
i najlepszym smakiem – moje przepisy z pewnością w tym pomogą.
Mięso wytwarzane bez dodatku: glutaminianu sodu, barwników
fosforanów, glutenu.
Mięso wytwarzane bez dodatku: glutaminianu sodu, barwników
fosforanów, glutenu.
Pyszne wędliny czy wyjątkowe mięso nie biorą się znikąd. Doskonały smak jest efektem
przygotowywania produktów wyłącznie z certyfikowanej wieprzowiny.
Wszystkie tuczniki wyróżnione są certyfikatem QAFP – systemem gwarantowanej
jakości żywności, co przekłada się na walory wytwarzanych produktów.
Najlepsze tradycyjne produkty mięsne powstają w Systemie Gwarantowanej Jakości
Żywności QAFP, który zapewnia najwyższą jakość żywności na każdym etapie
produkcji. Zgodnie z jego założeniami surowce do jej produkcji powinny pochodzić
wyłącznie ze sprawdzonego źródła, od hodowcy zwierząt po gotowy wyrób.
KONTAKT:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grot Sp. z o.o.
ul. Zakładowa 3/7, 95-030 Rzgów/Starowa Góra
tel.: +48 42 230 22 01, email: sekretariat@zpmgrot.pl
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: “Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
“Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.
Kiełbasa myśliwska Grotowska wytwarzana jest
z certyfikowanego mięsa wieprzowego,
najpierw parzona, a następnie podsuszana.
100 gramów produktu otrzymuje się ze 119 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Kiełbasa żywiecka Grotowska produkowana jest
z dodatkiem naturalnych przypraw, średnio
rozdrobniona, wędzona i parzona. Proces wędzenia
przebiega w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem
liściastym. Kiełbasa żywiecka Grotowska posiada
bardzo długi termin przydatności do spożycia
– ok. 45 dni.
100 gramów produktu otrzymuje się ze 102 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Bekon z beczki Grotowskiej otrzymywany jest
z certyfikowanego schabu wieprzowego.
Tłuszczyk znajdujący się na bekonie spełnia funkcję
nośnika smaku.
100 gramów produktu otrzymuje się ze 121 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP. Nie zawiera dodatku
fosforanów, barwników i cukru.
Szynka z beczki Grotowskiej swój smak zawdzięcza
leżakowaniu w zalewie z dodatkiem naturalnych
przypraw oraz umieszczonym pod sznurkiem
aromatycznym liściom laurowym. Wędzona jest
w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym.
100 gramów produktu otrzymuje się ze 127 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Szynka krucha Grotowska wytwarzana jest
z najlepszych surowców spełniających wymogi
Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności.
Wędzona jest w tradycyjnej wędzarni opalanej
drewnem liściastym.
100 gram produktu otrzymuje się ze 145 gram mięsa
z certyfikatem QAFP. Nie zawiera dodatku fosforanów,
barwników i cukru.
Polędwica z beczki Grotowskiej otrzymywana jest
z najszlachetniejszych kawałków certyfikowanego
schabu wieprzowego. Peklowana jest tradycyjną
metodą zalewową. Charakteryzuje się niską
zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka,
dlatego stanowi doskonały składnik zrównoważonej
diety.
100 gramów produktu otrzymuje się ze 125 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Parówki Grotowskie z szynki wytworze są z mięsa
z certyfikatem QAFP. Parówki najczęściej jadane
przez dzieci, idealnie sprawdzą się również jako
składnik hot dogów czy zapiekanek z ciasta
francuskiego.
Nie zawierają dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Krakowska sucha Grotowska wytwarzana jest
z certyfikowanego mięsa wieprzowego, parzona
i suszona. Dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji
Krakowska sucha Grotowska ma długi termin
przydatności do spożycia – ok. 45 dni.
100 gramów produktu otrzymuje się ze 135 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Kabanosy wieprzowe Grotowskie wytwarzane są
z certyfikowanego mięsa wieprzowego, wędzone
i parzone, a następnie podsuszane.
100 gramów produktu otrzymuje się ze 145 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawierają dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Kiełbasa Grotowska zawiera 98% certyfikowanego
mięsa z szynki wieprzowej.
Do produkcji używane są naturalne przyprawy, takie
jak sól, czosnek świeży i pieprz czarny.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Wędzonka z beczki powstaje z jednolitych mięśni
szynki górnej zrazowej.
Sznurowana jest z dodatkiem liścia laurowego,
wędzona na drewnie olchowym i bukowym.
100 gramów produktu otrzymuje się ze 130 gramów
mięsa z certyfikatem QAFP.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Od początku powstania receptury przygotowywana
jest z naturalnych jelit wieprzowych. Dzięki takim
surowcom oraz niezmiennej metodzie produkcji
kaszanka cienka posiada niepowtarzalny smak.
Przygotowana z kaszy gryczanej z dużą ilością
widocznych kawałków wątróbki.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Wytwarzana bez dodatku glutaminianu sodu,
barwników, fosforanów, glutenu oraz konserwantów.
Idealna dla osób, które poszukują autentycznych
i bogatych w smaku produktów na grilla.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Wędlina podrobowa, wieprzowa, parzona.
Przygotowana z kaszy gryczanej z widocznymi
kawałkami wątróbki.
Smak i zapach jest charakterystyczny dla użytych
surowców i przypraw.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Salceson Gospodarza wytworzony jest z naturalnych
przypraw oraz certyfikowanego mięsa.
Dodatek kminku zawierającego olejek lotny
kminkowy w połączeniu z czosnkiem i pieprzem daje
charakterystyczny aromatyczny smak.
Nie zawiera dodatku fosforanów, barwników i cukru.
Mięso o wysokich walorach kulinarnych i smakowych,
z gwarantowaną jakością potwierdzoną certyfikatem
QAFP. Potrawy przyrządzone z takiego mięsa
są kruche i soczyste. Polecana szczególnie na grilla
– przygotowana w tradycyjnych plastrach lub w postaci
szaszłyków z warzywami.
Mięso z szynki wieprzowej dzięki posiadanym
walorom smakowym najlepiej sprawdzi się
do przygotowania rozmaitych gulaszy czy sosów.
Nadaje się do pieczenia i duszenia. Odpowiednio
przygotowana jest miękka i soczysta, nie wymaga
długiej obróbki termicznej.
Najpopularniejsza część wieprzowiny, która
najczęściej gości na polskich stołach.
Schab Grotowski jest szczególnie polecany w postaci
tradycyjnego kotleta schabowego lub
szwajcarskiego z pieczarkami i serem.
Najdelikatniejszy kawałek wieprzowiny o szerokim
zastosowaniu. Polędwiczki posiadają dużo białka,
niewiele tłuszczu i mało węglowodanów.
Najchętniej kupowane przez osoby dbające o linię.