Przepisy kulinarne

Cukinia faszerowana Szynką Kruchą Grotowską

i mozzarellą oraz konfiturą z pomidorków cherry

danie
dla
2 osób

czas:
60
minut

Szynka krucha Grotowska wytwarzana jest z najlepszych surowców spełniających wymogi Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności. Wędzona jest w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym.

Składniki

150g SZYNKI KRUCHEJ GROTOWSKIEJ

2 NIEDUŻE CUKINIE (OKOŁO 300g)

2 KULKI MOZARELLI

Konfitura:

200g POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH

1 MAŁA CEBULA

1 ZĄBEK CZOSNKU

1 ŁYŻKA MIODU

1 ŁYŻECZKA OCTU WINNEGO BIAŁEGO

ŚWIEŻY TYMIANEK

OLEJ

SÓL, PIEPRZ

Cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż pestki łyżką. Dopraw solą i pieprzem, posmaruj olejem i piecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C. Szynkę kruchą Grotowską pokrój w kostkę, a mozzarellę pokrój w plastry. Nałóż równomiernie szynkę do podpieczonych cukinii, a na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

 

Włóż cukinie do piekarnika na kolejne 10 minut.

 

Konfitura: W tym czasie przygotuj konfiturę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno, a pomidorki przekrój wzdłuż. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj czosnek, a następnie pomidorki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy pomidorki zaczną mięknąć, dodaj ocet, wymieszaj, wyłącz ogień i na koniec dodaj miód. Delikatnie wymieszaj, aby miód równo się rozprowadził. Wyjmij cukinie z piekarnika. Przed podaniem na farsz połóż konfiturę z pomidorków.

CUKINIE WYDRĄŻ W ŁATWY SPOSÓB ŁYŻECZKĄ DO HERBATY

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".