Cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż pestki łyżką. Dopraw solą i pieprzem, posmaruj olejem i piecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C. Szynkę kruchą Grotowską pokrój w kostkę, a mozzarellę pokrój w plastry. Nałóż równomiernie szynkę do podpieczonych cukinii, a na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
Włóż cukinie do piekarnika na kolejne 10 minut.
Konfitura: W tym czasie przygotuj konfiturę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno, a pomidorki przekrój wzdłuż. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj czosnek, a następnie pomidorki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy pomidorki zaczną mięknąć, dodaj ocet, wymieszaj, wyłącz ogień i na koniec dodaj miód. Delikatnie wymieszaj, aby miód równo się rozprowadził. Wyjmij cukinie z piekarnika. Przed podaniem na farsz połóż konfiturę z pomidorków.