Przepisy kulinarne

Stek z karkówki Grotowskiej wieprzowej

z chimichurri i sałatką

danie
dla
2 osób

czas:
40
minut

Karkówka Grotowska wieprzowa, posiada certyfikat QAFP, który gwarantuje, że mięso
nie ma wad jakościowych, czyli posiada prawidłową strukturę, o różowo-czerwonej
barwie, bez nadmiernego wycieku soku mięśniowego.

Składniki

350g KARKÓWKI GROTOWSKIEJ WIEPRZOWEJ

OLEJ

SÓL, PIEPRZ

Sos chimichurri

2 ZĄBKI CZOSNKU

1 PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI

1 PAPRYCZKA CHILLI

KILKA KROPEL SOKU Z CYTRYNY

4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

SÓL I PIEPRZ

Karkówkę Grotowską wieprzową przekrój na dwa równe plastry. Natrzyj solą, pieprzem i wędzoną papryką. Usmaż na 1 łyżce oleju na mocno rozgrzanej patelni.

 

Sos: wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do blendera. Zmiksuj wszystko razem. Usmażonego steka przełóż na talerz, posmaruj sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso możesz
zamarynować dzień
wcześniej, dodając
trochę musztardy.
Będzie bardziej kruche.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.