Przepisy kulinarne

Stek z karkówki Grotowskiej

Z chimichurri i sałatką

danie
dla
2 osób

czas:
40
minut

Karkówka Grotowska wieprzowa, posiada certyfikat QAFP, który gwarantuje, że mięso
nie ma wad jakościowych, czyli posiada prawidłową strukturę, o różowo-czerwonej
barwie, bez nadmiernego wycieku soku mięśniowego.

Składniki

350g KARKÓWKI GROTOWSKIEJ WIEPRZOWEJ

OLEJ

SÓL, PIEPRZ

Sos chimichurri

2 ZĄBKI CZOSNKU

1 NATKA PIETRUSZKI

1 MAŁE CHILLI

KILKA KROPEL SOKU Z CYTRYNY

4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

SÓL I PIEPRZ

Karkówkę rozkrój na dwa równe plastry. Natrzyj solą, pieprzem i wędzoną papryką. Usmaż na 1 łyżce oleju na mocno rozgrzanej patelni.
Wszystkie składniki sosu (oprócz czosnku) wrzuć do blendera. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do blendera.
Zmiksuj wszystko razem. Usmażonego steka przełóż na talerz, posmaruj sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso możesz
zamarynować dzień
wcześniej, dodając
trochę musztardy.
Będzie bardziej kruche.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: “Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania “Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.