Przepisy kulinarne

Mac and cheese z Szynką z beczki Grotowskiej

danie
dla
2 osób

czas:
60
minut

Szynka z beczki Grotowskiej swój wyjątkowy smak zawdzięcza leżakowaniu w zalewie z dodatkiem naturalnych przypraw oraz umieszczonym pod sznurkiem aromatycznym liściom laurowym. Wędzona jest w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym.

Składniki

200g SZYNKI Z BECZKI GROTOWSKIEJ

200g SUCHEGO MAKARONU TYPU KOLANKA

200ml MLEKA

180g SERA CHEDDAR (POMARAŃCZOWY MIĘKKI)

1 DUŻA ŁYŻKA MASŁA

1 2 ŁYŻKI OLEJU

2 PŁĄSKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ

DUŻA SZCZYPTA PIEPRZU

MAŁA SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

Do dekoracji:

TYMIANEK, ROZMARYN, BAZYLIA, SZCZYPIOREK, KOLENDRA W DONICZKACH

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aby był al dente. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach i odłóż 2 łyżki sera do posypania. Szynkę z beczki Grotowskiej pokrój w kostkę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju i odłóż na bok. Na wysokiej patelni rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Ciągle mieszając, dolewaj mleko. Możesz zwiększyć ogień i powoli mieszając, czekaj aż cała masa zgęstnieje. Wtedy dodaj ser i szynkę i co jakiś czas mieszając, czekaj aż ser się rozpuści. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Gotowy makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp serem i zapiecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C.

Makaron kolanka możesz zastąpić innym drobnym makaronem – takim jak kokardki mini, muszelki czy drobne sprężynki.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".