Przepisy kulinarne

Croque madame

z wędzonką z beczki

danie
dla
1 osoby

czas:
30
minut

Wszystkie produkty z certyfikatem QAFP podlegają rygorystycznej kontroli na każdym etapie produkcji. Dzięki temu wyróżniają się ponadprzeciętną jakością i wyjątkowym smakiem.

Składniki

2 GRUBE KROMKI ANGIELKI

1 JAJKO

20g WĘDZONKI Z BECZKI

20g SERA GRUYÈRE LUB NP. GOUDY

1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON

Sos:

20g MASŁA

20g MĄKI

130ml MLEKA

SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Jedną grubą kromkę angielki posmaruj musztardą. Połóż na nią Wędzonkę z beczki, ser i przykryj drugą kromką. Całość zgrilluj w zamykanym grillu lub w piekarniku. W tym czasie usmaż jajko sadzone i przygotuj sos. Do rondla wrzuć masło i dodaj mąkę. Całość smaż na małym ogniu, często mieszając trzepaczką – tak, aby nie było grudek. Gdy pojawią się bąbelki, zacznij stopniowo dolewać mleko, energicznie mieszając. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej

 

Wyjmij kanapkę z piekarnika, polej sosem, a na wierzch ułóż jajko.

MOCNO DOPRAW SOS. PIECZYWO I JAJKA W DUŻYM STOPNIU NEUTRALIZUJĄ SMAKI. TO DANIE ŚWIETNIE SMAKUJE W TOWARZYSTWIE LEKKIEJ SAŁATKI ZE ŚWIEŻYCH WARZYW. SER GRUYÈRE MOŻESZ ZASTĄPIĆ INNYM, NA PRZYKŁAD SEREM GOUDA LUB TWOIM ULUBIONYM.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".