Przepisy kulinarne

Corn dogi z Parówek Grotowskich z szynki

z sosem amerykańskim

10
sztuk

czas:
60
minut

Parówki Grotowskie z szynki nie posiadają fosforanów, barwników oraz cukru, dzięki temu są zdrową i smaczną przekąską dla dzieci i dorosłych!

Składniki

5 PARÓWEK GROTOWSKICH Z SZYNKI

Sos:

1 ŁYCZECZKA MAJONEZU

2 ŁYŻKI KETCHUPU

1 PŁASKA ŁYŻECZKA MUSZTARDY

1 ŁYŻKA SOSU WORCESTER LUB BARBECUE

1/4 MAŁEJ CEBULI

1 MAŁY OGÓREK KONSERWOWY

SÓL, PIEPRZ

Ciasto:

100g MĄKI PSZENNEJ + DODATKOWE 2-3 ŁYŻKI

60G MĄKI KUKURYDZIANEJ

100ml MLEKA

1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU

1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

1 JAJKO

OLEJ

DUŻA SZCZYPTA SOLI

PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW

Przekrój parówki na pół.

 

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Każdą połówkę parówki Grotowskiej z szynki nabij wzdłuż na patyczek od strony przecięcia. Olej rozgrzej w niedużym garnku, aby zajmował około 5-7 cm wysokości garnka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić 180°C. W tym czasie parówki obtocz lekko w mące, pozbywając się jej nadmiaru, a następnie w cieście i od razu wkładaj po 2 sztuki do rozgrzanego oleju. Smaż, aż się zarumienią Sos: cebulę i ogórka pokrój w małą kostkę, dodaj resztę składników, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.

PEŁNY TEKST RADY SZEFA: SOS NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ. DZIĘKI TEMU SMAKI LEPIEJ SIĘ ZMIESZAJĄ. W WERSJI DLA DZIECI WARTO SERWOWAĆ Z KETCHUPEM. JEŚLI NIE UDAŁO CI SIĘ KUPIĆ SOSU WORCESTER, MOŻESZ ZASTĄPIĆ GO SOSEM BARBECUE.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".