Przepisy kulinarne

Roladki z ciasta francuskiego z Kaszanką Grotowską grubą

z dipiem curry

10
sztuk

czas:
60
minut

Kaszanka Grotowska gruba wytwarzana jest z kaszy gryczanej z dużą ilością widocznych kawałków wątróbki i dodatkiem naturalnych przypraw. Nie zawiera fosforanów, barwników i cukru.

Składniki

500g KASZANKI GROTOWSKIEJ GRUBEJ

2 ROLKI GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO

2 JAJKA

ŚREDNIA CEBULA

2 ZĄBKI CZOSNKU

OLEJ

SÓL, PIEPRZ, MAJERANEK

DIP:

1 ŁYŻKA MAJONEZU

1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DELIKATESOWEJ

1 ŁYŻKA JOGURTU NATURALNEGO GĘSTEGO

1 PŁASKA ŁYŻECZKA PRZYPRAW CURRY

Dip: wszystkie składniki dipu wymieszać.

 

Farsz: cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w małą kostkę. Kaszankę Grotowską grubą obierz z flaka i pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, dodaj cebulę i czosnek smaż, aż się lekko zrumieni. Następnie dodaj kaszankę Grotowską grubą, dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem, zmniejsz ogień i smaż, często mieszając. Wyłącz ogień, gdy kaszanka Grotowska gruba całkowicie zmięknie.

 

Ciasto: jajka rozmąć widelcem lub trzepaczką, dodając 1 łyżkę wody. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jeden płat ciasta francuskiego rozłóż, posmaruj rozmąconymi jajkami (użyj pędzla lub dłoni) i nałóż na niego drugi płat ciasta. Ponownie posmaruj jajkiem i nałóż kaszankę na 2/3 ciasta. Następnie zwiń ciasto w rulon, rozpoczynając od strony, na której jest farsz, a kończąc na części bez farszu – tak, aby była na wierzchu. Pokrój rulon na 8-10 kawałków. Każdy kawałek połóż na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgnieć dłonią. Posmaruj jajkiem po wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut.

Nie zwijaj ciasta zbyt ciasno. Ciasto francuskie potrzebuje troszkę miejsca, by urosnąć. Dzięki temu ślimaki będą miały ładniejszy kształt i będą bardziej chrupiące.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".