Chutney:
gruszki obierz i pokrój w małą kostkę ok. 1×1 cm. Cebulę również pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Gdy cebula będzie złocista, dodaj czosnek, chwilkę go przesmażaj, następnie dorzuć gruszki. Jeśli na patelni jest sucho, dodaj 1-2 łyżki wody. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość wymieszaj i smaż, aż gruszki staną się półmiękkie. Nie mogą się rozpaść. Wtedy dodaj ocet winny, wymieszaj dokładnie, wyłącz ogień i na koniec dodaj miód. Wszystko ponownie wymieszaj.
Każde pętko Kaszanki Grotowskiej cienkiej grill obierz, pokrój na 5 równych części, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, rozmąconych jajkach, a następnie w panko. Do rondla wlej olej na wysokość 5 cm, rozgrzej i wkładaj ostrożnie panierowaną kaszankę.
Smaż, co jakiś czas przewracając – aż się zrumieni z każdej strony. Następnie wyjmij (najlepiej łyżką cedzakową) na ręcznik papierowy. Przełóż na talerz, a na wierzchu ułóż chutney.