Przepisy kulinarne

Panierowana Kaszanka Grotowska cienka grill

w panko z chutneyem z gruszki

danie
dla
3 osób

czas:
60
minut

Kaszanka Grotowska cienka grill nie zawiera azotynu sodu. W wysokich temperaturach z azotynu i białek zawartych w mięsie powstają niekorzystne dla zdrowia związki, wykazujące właściwości rakotwórcze. Zwracaj uwagę na etykiety i wybieraj produkty bezpieczne dla Twojego zdrowia!

Składniki

500g KASZANKI GROTOWSKIEJ CIENKIEJ

2 JAJKA

2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ

3/4 SZKLANKI PANKO

CHUTNEY:

2 DUŻE GRUSZKI (400g)

1 ŚREDNIA CEBULA (100g)

1 ŁYŻKA MIODU LIPOWEGO

1 ŁYŻECZKA BIAŁEGO OCTU WINNEGO

1 ZĄBEK CZOSNKU

1 ŁYŻECZKA ŚWIEŻEGO TYMIANKU

SÓL, PIEPRZ, OLEJ

Chutney:

gruszki obierz i pokrój w małą kostkę ok. 1×1 cm. Cebulę również pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Gdy cebula będzie złocista, dodaj czosnek, chwilkę go przesmażaj, następnie dorzuć gruszki. Jeśli na patelni jest sucho, dodaj 1-2 łyżki wody. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość wymieszaj i smaż, aż gruszki staną się półmiękkie. Nie mogą się rozpaść. Wtedy dodaj ocet winny, wymieszaj dokładnie, wyłącz ogień i na koniec dodaj miód. Wszystko ponownie wymieszaj.

 

Każde pętko Kaszanki Grotowskiej cienkiej grill obierz, pokrój na 5 równych części, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, rozmąconych jajkach, a następnie w panko. Do rondla wlej olej na wysokość 5 cm, rozgrzej i wkładaj ostrożnie panierowaną kaszankę.

 

Smaż, co jakiś czas przewracając – aż się zrumieni z każdej strony. Następnie wyjmij (najlepiej łyżką cedzakową) na ręcznik papierowy. Przełóż na talerz, a na wierzchu ułóż chutney.

Temperaturę oleju możesz sprawdzić patyczkiem do szaszłyków. Jeśli włożysz patyczek do oleju i przy patyczku pojawią się bąbelki lub skwierczenie, to olej jest wystarczająco rozgrzany.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".