Przepisy kulinarne

Sałatka z kaszy gryczanej

z kabanosami wieprzowymi, szpinakiem i wędzonym twarogiem

danie
dla
2 osób

czas:
30
minut

Kabanosy wieprzowe Grotowskie nie zawierają dodatku fosforanów, barwników i cukru. Są wytwarzane z certyfikowanego mięsa wieprzowego QAFP, dzięki czemu charakteryzuje je wyjątkowy smak i najwyższa jakość.

Składniki

200g KABANOSÓW WIEPRZOWYCH GROTOWSKICH

100g KASZY GRYCZANEJ SUCHEJ

1 ZĄBEK CZOSNKU

4 SUSZONE POMIDORY W OLEJU

1 ŁYŻKA GOTOWEGO PESTO

1 MAŁA CEBULA

4 POMIDORKI CHERRY

2 ŁYŻKI TWAROGU WĘDZONEGO

1 GARŚĆ SZPINAKU

2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

SÓL, PIEPRZ, OREGANO

Kaszę gryczaną upraż na patelni, a następnie ugotuj na sypko. Cebulkę pokrój w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pomidorki przekrój na pół wzdłuż, a Kabanosy Grotowskie wieprzowe w plastry o grubości około 0,5 cm. Usmaż wszystko na oleju z suszonych pomidorów. Następnie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i kaszę. Dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością oregano, dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Pesto wymieszaj z oliwą z oliwek i dodaj do kaszy razem ze szpinakiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłącz ogień. Poczekaj aż szpinak zmięknie pod wpływem gorącej kaszy. Przełóż na talerz, a na wierzch ułóż pokruszony twaróg.

ŻEBY UGOTOWAĆ KASZĘ NA SYPKO UŻYJ PROPORCJI 1:2, CZYLI W UPROSZCZENIU:
1 SZKLANKA KASZY NA 2 SZKLANKI WODY. GOTUJ POD PRZYKRYCIEM NA MAŁYM OGNIU.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".