Przepisy kulinarne

Kiełbasa Grotowska z szynki

zapiekana w purée ziemniaczanym z musztardą francuską

czas:
60
minut

Kiełbasa Grotowska z szynki zawiera aż 98% certyfikowanego mięsa z szynki wieprzowej. Do produkcji używane są wyłącznie naturalne przyprawy, takie jak sól, świeży czosnek i pieprz czarny.

Składniki

400g KIEŁBASY GROTOWSKIEJ Z SZYNKI

500g ZIEMNIAKÓW

1 DUŻA ŁYŻKA MUSZTARDY FRANCUSKIEJ Z GORCZYCĄ

100g TARTEGO ŻÓŁTEGO SERA

50g MASŁA 82% TŁUSZCZU

SZCZYPIOREK

SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odlać wodę, rozgnieść ziemniaki, dodać masło, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i musztardę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy żaroodpornej. Kiełbasę pokroić na kawałki o długości 10 cm, ułożyć na purée i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec przez 15 minut, następnie wyjąć, posypać serem i piec kolejne 5 minut, żeby ser się rozpuścił. Całość posypać posiekanym szczypiorem. Serwować z sałatką ze świeżych warzyw.

Do purée użyj praski do ziemniaków lub ubijaka do ziemniaków. Jeśli zrobisz to za pomocą blendera, ziemniaki będą kleiste i niesmaczne.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".