Przepisy kulinarne

Kiełbasa Grotowska z szynki

zapiekana w purée ziemniaczanym z musztardą francuską

czas:
60
minut

danie
dla
4 osób

Kiełbasa Grotowska z szynki zawiera aż 98% certyfikowanego mięsa z szynki wieprzowej. Do produkcji używane są wyłącznie naturalne przyprawy, takie jak sól, świeży czosnek i pieprz czarny.

Składniki

400g KIEŁBASY GROTOWSKIEJ Z SZYNKI

500g ZIEMNIAKÓW

1 DUŻA ŁYŻKA MUSZTARDY FRANCUSKIEJ Z GORCZYCĄ

100g TARTEGO ŻÓŁTEGO SERA

50g MASŁA 82% TŁUSZCZU

SZCZYPIOREK

SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Purée: obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź ziemniaki, rozgnieć, dodaj masło, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i musztardę. Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy żaroodpornej.

 

Kiełbasę Grotowską z szynki pokrój na kawałki o długości 10 cm, ułóż na purée i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij, posyp serem i piecz kolejne 5 minut, żeby ser się rozpuścił. Całość posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw

Do purée użyj praski do ziemniaków lub ubijaka do ziemniaków. Jeśli zrobisz to za pomocą blendera, ziemniaki będą kleiste i niesmaczne.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".