Przepisy kulinarne

Schab z Kiełbasą Grotowską z szynki

w sosie chrzanowym

danie
dla
5 osób

czas:
90
minut

Zarówno nasze mięso jak i wędliny pozbawione są konserwantów i charakteryzują się ponadprzeciętną jakością. Wybierając produkty z certyfikatem QAFP masz pewność, że na Twój stół trafia bezpieczna i wyjątkowo smaczna żywność.

Składniki

1 KG SCHABU GROTOWSKIEGO WIEPRZOWEGO

400g KIEŁBASY GROTOWSKIEJ Z SZYNKI

2 DUŻE ZĄBKI CZOSNKU

OLEJ

SÓL, PIEPRZ, MAJERANEK

Sos:

100g MASŁA

100g MĄKI

600ml MLEKA

2 ŁYŻKI CHRZANU TARTEGO

SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Przez środek schabu zrób dwie dziury nożem. Do każdej z nich włóż 1 kawałek kiełbasy długości schabu. Natrzyj mięso solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Natłuść olejem i piecz w rękawie do pieczenia przez 1 godzinę i 20 minut w 180°C. W tym czasie przygotuj sos.

 

Sos: w rondlu rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Ciągle mieszając, dolewaj mleko. Możesz trochę zwiększyć ogień i powoli mieszając czekaj, aż cała masa zgęstnieje. Wtedy dodaj chrzan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pokrój mięso na ok. 2 cm plastry i polej sosem przed podaniem. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka.

Sos będzie smakował najlepiej, jeśli użyjesz połowy mleka, a drugą połowę zastąpisz wywarem ze schabu.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".