Zacznij od sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z pestek i również pokrój w kostkę. Cebulę z czosnkiem zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodaj paprykę. Gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory lub passatę, dopraw solą, pieprzem, papryką, cukrem i ziołami prowansalskimi. Smaż jeszcze przez 10-15 minut, żeby sos lekko się gotował, a następnie zmiksuj na gładko.
Pokrój cukinię, pomidora, bakłażana, kiełbasę krakowską i mozzarellę na równe plastry o grubości około 0,5 cm. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Bakłażan puści trochę wody – należy go odsączyć na ręczniku papierowym, dzięki temu straci goryczkę. Do naczynia żaroodpornego wlej sos, a następnie układaj plastry warzyw na przemiennie – jak na zdjęciu. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i posmaruj warzywa (najlepiej pędzelkiem). Przykryj folią aluminiową i piecz w 200°C. Możesz zdjąć folię na 10 minut przed końcem pieczenia – by warzywa się lekko zrumieniły.