Przepisy kulinarne

Ratatuj z Krakowską Suchą

i mozarellą

danie
dla
4 osób

czas:
120
minut

Krakowska sucha Grotowska dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji, kontrolowanej na każdym etapie przez niezależną Jednostką Certyfikującą, ma długi termin przydatności do spożycia – ok. 45 dni. Dzięki temu możesz długo cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i jakością!

Składniki

400g KRAKOWSKIEJ SUCHEJ GROTOWSKIEJ

1 ŚREDNIA CUKINIA ZIELONA (300g)

1 ŚREDNIA CUKINIA ŻÓŁTA (300g)

1 WĄSKI BAKŁAŻAN (OKOŁO 250g)

4 POMIDORY

3 KULKI MOZARELLI

3-4 ŁYŻKI OLIWY

1 ZĄBEK CZOSNKU

Sos:

1 ŚREDNIA CEBULA

1 DUŻA PAPRYKA

1 PUSZKA (400g) POMIDORÓW Z PUSZKI LUB PASSATA

2 ZĄBKI CZOSNKU

1 ŁYŻKA OLEJU

1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU

SÓL, PIEPRZ, SŁODKA PAPRYKA, ZIOŁA PROWANSALSKIE

Zacznij od sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z pestek i również pokrój w kostkę. Cebulę z czosnkiem zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodaj paprykę. Gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory lub passatę, dopraw solą, pieprzem, papryką, cukrem i ziołami prowansalskimi. Smaż jeszcze przez 10-15 minut, żeby sos lekko się gotował, a następnie zmiksuj na gładko.

Pokrój cukinię, pomidora, bakłażana, kiełbasę krakowską i mozzarellę na równe plastry o grubości około 0,5 cm. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Bakłażan puści trochę wody – należy go odsączyć na ręczniku papierowym, dzięki temu straci goryczkę. Do naczynia żaroodpornego wlej sos, a następnie układaj plastry warzyw na przemiennie – jak na zdjęciu. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i posmaruj warzywa (najlepiej pędzelkiem). Przykryj folią aluminiową i piecz w 200°C. Możesz zdjąć folię na 10 minut przed końcem pieczenia – by warzywa się lekko zrumieniły.

Najlepiej jest najpierw przygotować stosiki z plastrów warzyw, a następnie układać je na sosie.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".