Przepisy kulinarne

Polędwica Grotowska wieprzowa

w cytrynie na grillowanych warzywach

danie
dla
2 osób

czas:
60
minut

Do mięsa certyfikowanego znakiem QAFP nie jest wprowadzana woda oraz inne substancje powodujące zwiększenie masy czy poprawę jego jakości. Dzięki temu mięso takie posiada wyższe walory odżywcze i smakowe.

Składniki

1 POLĘDWICA GROTOWSKA WIEPRZOWA (OKOŁO 300g)

200g JOGURTU NATURALNEGO GĘSTEGO

1 CYTRYNA

1 PAPRYKA

1 CUKINIA

2 ZIEMNIAKI

1 ZĄBEK CZOSNKU

OLIWA Z OLIWEK

SÓL, PIEPRZ, ŚWIEŻY TYMIANEK, ZIOŁA PROWANSALSKIE

1 CZERWONA CEBULA

Polędwicę Grotowską wieprzową pokrój na plastry o grubości około 3 cm i lekko spłaszcz ręką. Do miski przełóż jogurt, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Dodaj sól, pieprz i płaską łyżeczkę posiekanego tymianku. Wymieszaj i przełóż polędwicę, a następnie obtocz ją w cytrynowym jogurcie. Warzywa pokrój na mniejsze, nieregularne kawałki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj 1 łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku przez 25 minut w 190°C. W tym czasie usmaż polędwicę. Zdejmij z nich większość marynaty i smaż na niewielkiej ilości oliwy na średnim ogniu. Warzywa po upieczeniu wyjmij na talerz, a na wierzchu ułóż plastry polędwicy. Na całość możesz dodatkowo zetrzeć odrobinę skórki z cytryny.

Mięsa w tej marynacie smakują wybornie przygotowane na grillu.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".