Ciasto: posiekaj zimne masło i przełóż do miski miksera, dodaj mąkę, dużą szczyptę soli i jajko. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Na blat wysyp mąkę i rozwałkuj ciasto. Możesz wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – dzięki temu ciasto nie przyklei się do wałka. Następnie wyłóż nim blachę do tarty/quiche’a, ponakłuwaj widelcem cały spód i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu piecz przez 15 minut w 180℃ z termoobiegiem.
Pora posiekaj w półtalarki, a bekon w kostkę i podsmaż wszystko na łyżce oleju. Jajka dokładnie wymieszaj ze śmietanką i mlekiem (najlepiej trzepaczką), dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto rozłóż równomiernie bekon z porem i przekrojone na pół pomidorki cherry, a następnie wylej masę jajeczną. Na wierzch ułóż pokruszony ser. Quiche piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Zanim pokroisz, poczekaj aż wystygnie.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: “Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
“Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.