Ciasto: posiekaj zimne masło i przełóż do miski miksera, dodaj mąkę, dużą szczyptę soli i jajko. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Na blat wysyp mąkę i rozwałkuj ciasto. Możesz wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – dzięki temu ciasto nie przyklei się do wałka. Następnie wyłóż nim blachę do tarty/ quiche’a (ok. 24 cm), ponakłuwaj widelcem cały spód i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu piecz przez 15 minut w 180°C z termoobiegiem.
Farsz: pora posiekaj w półtalarki, a Bekon z beczki Grotowskiej w kostkę i podsmaż wszystko na łyżce oleju. Jajka dokładnie wymieszaj ze śmietanką i mlekiem (najlepiej trzepaczką), dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto rozłóż równomiernie bekon z porem i przekrojone na pół pomidorki cherry, a następnie wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż pokruszony ser. Quiche piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Zanim pokroisz, poczekaj aż wystygnie.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.