Przepisy kulinarne

Quiche z Bekonem z beczki Grotowskiej

Z serem pleśniowym i pomidorkami cherry

danie
dla
4 osób

czas:
120
minut

Wędliny z certyfikatem QAFP nie zawierają alergenów m.in. glutenu, soi, oraz szkodliwych: fosforanów i glutaminianu sodu. Dzięki temu są zdrowsze, mają wyższe walory odżywcze i wyróżniają się znakomitym smakiem.

Składniki

Ciasto:

250g MĄKI PSZENNEJ

140g MASŁA

1 JAJKO

Farsz:

250G BEKONU Z BECZKI GROTOWSKIEJ

1 MAŁY POR (BIAŁA CZĘŚĆ)

3 JAJKA

200ml ŚMIETANKI 30%

100ml MLEKA

80g SERA PLEŚNIOWEGO TYPU BLUE

100g POMIDORKÓW CHERRY

1 ŁYŻKA OLEJU

SÓL I PIEPRZ

Ciasto: posiekaj zimne masło i przełóż do miski miksera, dodaj mąkę, dużą szczyptę soli i jajko. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Na blat wysyp mąkę i rozwałkuj ciasto. Możesz wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – dzięki temu ciasto nie przyklei się do wałka. Następnie wyłóż nim blachę do tarty/quiche’a, ponakłuwaj widelcem cały spód i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu piecz przez 15 minut w 180℃ z termoobiegiem.

Pora posiekaj w półtalarki, a bekon w kostkę i podsmaż wszystko na łyżce oleju. Jajka dokładnie wymieszaj ze śmietanką i mlekiem (najlepiej trzepaczką), dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto rozłóż równomiernie bekon z porem i przekrojone na pół pomidorki cherry, a następnie wylej masę jajeczną. Na wierzch ułóż pokruszony ser. Quiche piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Zanim pokroisz, poczekaj aż wystygnie.

Możesz wałkować ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – dzięki temu ciasto nie przyklei się do wałka ani do blatu.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: “Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
“Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.