Składniki do zalewy:
- 5 litrów wody
- 250 gram soli
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Składniki do faszerowania gęsi:
- 2 duże jabłka ze skórka
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 duża pomarańcza
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do zalewy zagotować i odstawić do wystygnięcia. Gęś wkładamy do zimnej zalewy na 12 godzin. Jabłka ze skórką kroimy w kostkę i obsypujemy majerankiem. Faszerujemy gęś. Związujemy nogi sznurkiem. Smarujemy gęś dokładnie masłem klarowanym.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut, tak aby skórka gęsi się zarumieniła. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 2.5 godziny