Składniki do marynaty:

  • wino czerwone 0,2 litra
  • 1 goździk
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • tłuszcz z gęsi (smalec z gęsi kulinarny Grot) lub olej rzepakowy

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagotować, przecedzić i wystudzić. Na 1 kg mięsa gęsi dajemy 30 gram soli. Zalać mięso zalewą i odstawić na 6 godzin. Wyciągnąć z zalewy.

Na patelni obsmażyć udko, żeby wytopić skórę gęsi na „chrupko”. Udko włożyć do naczynia i zalać tłuszczem gęsim lub olejem, tak aby tłuszcz przykrył całe udko.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni. Piec około 2 godzin. Mięso musi odchodzić od kości.

vegetables-3523005_1920