Składniki do marynaty:
- wino czerwone 0,2 litra
- 1 goździk
- 1 listek laurowy
- 1 ziele angielskie
- pieprz do smaku
- 1 łyżka stołowa miodu
- tłuszcz z gęsi (smalec z gęsi kulinarny Grot) lub olej rzepakowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagotować, przecedzić i wystudzić. Na 1 kg mięsa gęsi dajemy 30 gram soli. Zalać mięso zalewą i odstawić na 6 godzin. Wyciągnąć z zalewy.
Na patelni obsmażyć udko, żeby wytopić skórę gęsi na „chrupko”. Udko włożyć do naczynia i zalać tłuszczem gęsim lub olejem, tak aby tłuszcz przykrył całe udko.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni. Piec około 2 godzin. Mięso musi odchodzić od kości.