Składniki:

  • 60 gram ugotowanej kaszy jaglanej
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 gram mięsa mielonego z indyka od firmy Grot
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 małe jajo
  • sól, pieprz, oliwa
  • mąka do obtoczenia
  • puszka pomidorów krojonych
  • 80 gram cukinii
  • 80 gram marchwi

Sposób przygotowania:

  1. Prace rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Potrzebujemy pół szklanki, dlatego reszta świetnie się sprawdzi w lunchboxie do pracy.
  2. Do ugotowanej kaszy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki
  3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy delikatnie na patelni wraz z czosnkiem
  4. Całość przekładamy do miski z kaszą jaglaną i blendujemy (jeśli nie macie blendera, wystarczy zamieszać)
  5. Do masy dodać mięso, jajo, przyprawy i rozpocząć formowanie kulek
  6. Kulki obtoczyć w mące, a następnie je podsmażyć (należy delikatnie obracać)
  7. Obsmażone pulpety zalej pomidorami z puszki, jeśli będą cząstki to je rozdrobnij
  8. Przyszedł czas na przygotowania warzywnego spaghetti, do którego potrzebujemy obieraczkę do julienne
  9. Cukinię oraz marchew umyj, a następnie podłużnym ruchem – zrób „makaroniki”
  10. Zagotuj wodę, wrzuć warzywa na ok 1 minutę. po tym czasie są już gotowe do spożycia
  11. Wyłóż całość na talerz
vegetables-3523005_1920