Składniki:
- 60 gram ugotowanej kaszy jaglanej
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 gram mięsa mielonego z indyka od firmy Grot
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 małe jajo
- sól, pieprz, oliwa
- mąka do obtoczenia
- puszka pomidorów krojonych
- 80 gram cukinii
- 80 gram marchwi
Sposób przygotowania:
- Prace rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Potrzebujemy pół szklanki, dlatego reszta świetnie się sprawdzi w lunchboxie do pracy.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy delikatnie na patelni wraz z czosnkiem
- Całość przekładamy do miski z kaszą jaglaną i blendujemy (jeśli nie macie blendera, wystarczy zamieszać)
- Do masy dodać mięso, jajo, przyprawy i rozpocząć formowanie kulek
- Kulki obtoczyć w mące, a następnie je podsmażyć (należy delikatnie obracać)
- Obsmażone pulpety zalej pomidorami z puszki, jeśli będą cząstki to je rozdrobnij
- Przyszedł czas na przygotowania warzywnego spaghetti, do którego potrzebujemy obieraczkę do julienne
- Cukinię oraz marchew umyj, a następnie podłużnym ruchem – zrób „makaroniki”
- Zagotuj wodę, wrzuć warzywa na ok 1 minutę. po tym czasie są już gotowe do spożycia
- Wyłóż całość na talerz