burgery

Składniki:

– 400 g mielonego filetu z indyka
– 4 sztuki cykorii
– 1 szklanka soku z pomarańczy
– 2 łyżki oliwy extra virgin
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– ½ cukinii
– sól (do smaku)
– pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Łączymy mięso mielone z indyka z oliwą, cebulą pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem, przyprawami oraz startą cukinią.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wszystko dokładnie mieszamy oraz formujemy kotleciki.
Burgery grillujemy z każdej strony do uzyskania złotej barwy.
W międzyczasie kroimy cykorię na wzdłuż na pół, polewamy sokiem z pomarańczy i kładziemy na grilla. Podczas grillowania podlewamy pozostałym sokiem.

vegetables-3523005_1920