– mały podwójny filet z kurczaka
– świeży ananas
– jogurt naturalny
– rukola
– pomidorki koktajlowe
– ogórek zielony
– sól
– pieprz
– curry
Piersi z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
Grillujemy zamarynowaną pierś z kurczaka na złoty kolor po obu stronach, następnie odkładamy ugrillowane mięso na deskę, aby odpoczęło.
Obieramy ananasa, kroimy go na grube plastry, a następnie grillujemy z obu stron.
Do jogurtu dodajemy sól, pieprz oraz curry. Dokładnie mieszamy.
Ogórka kroimy na szerokie paski (można za pomocą obieraczki) i zwijamy je na ruloniki.
Na półmisku układamy rukolę, pomidorki koktajlowe oraz zrolowane ogórki. Na tak przygotowane warzywa układamy pokrojoną w paski pierś z kurczaka a na nią plastry ananasa.
Całość polewamy sosem jogurtowym.
.
Przepis na 4 porcje.
– kiełbasa z filetem z kurczaka 400 g
– cukinia 1 szt.
– czosnek 4 ząbki
– szczypiorek 1 pęczek
– jogurt naturalny (gęsty)
– sól, pieprz do smaku
– patyki do szaszłyków
Kiełbasę kroimy na grube (ok. 1,5 cm) plastry, cukinię tniemy w paski przy użyciu obieraczki do warzyw (w przypadku zbyt szerokiego plastra można go przekroić wzdłuż na pół). Plastry kiełbasy owijamy cukinią i nadziewamy na patyk. Sos przyrządzamy na bazie jogurtu naturalnego, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz oraz drobno pokrojony szczypiorek.
.
– 400 g mielonego filetu z indyka
– 4 sztuki cykorii
– 1 szklanka soku z pomarańczy
– 2 łyżki oliwy extra virgin
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– ½ cukinii
– sól (do smaku)
– pieprz (do smaku)
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Łączymy mięso mielone z indyka z oliwą, cebulą pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem, przyprawami oraz startą cukinią.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wszystko dokładnie mieszamy oraz formujemy kotleciki.
Burgery grillujemy z każdej strony do uzyskania złotej barwy.
W międzyczasie kroimy cykorię na wzdłuż na pół, polewamy sokiem z pomarańczy i kładziemy na grilla. Podczas grillowania podlewamy pozostałym sokiem.
• 6 kaszanek cienkich grill
• 1 jabłko
• 1 cebula
• majeranek
• sól i pieprz
Posiekaną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w małe kawałki jabłkiem umieszczamy w głęboko naciętej kaszance.
Całość posypujemy solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Nadziane farszem kaszanki zawijamy w folię aluminiową, grillujemy przez około 20 minut.