poledwiczki1

Składniki (na 4 porcje):

– Polędwica wieprzowa – 2 szt. (ok. 500g)
– Boczek wędzony surowy Grot – 6 plastrów
– Musztarda sarepska „Beczka Grotowska”-2 łyżki
– Rozmaryn – 1 łyżeczka
– Ziemniaki – 12 szt.
– Sól, pieprz
– Majeranek – 1 łyżeczka
– Surówka z buraków Grot – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i zostaw do wystygnięcia, polędwiczki zamarynuj solą, pieprzem, rozmarynem oraz musztardą , a następnie owiń je plastrami boczku.

 

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaki pokrój na ćwiartki i ułóż na blasze, przypraw solą oraz majerankiem i włóż do pieca na 20 minut. W tym czasie obsmaż na rozgrzanej patelni polędwiczki do momentu zrumienienia się boczku i dołóż je do ziemniaków w piecu na około 10 minut.

 

 

Tak przygotowane polędwiczki podawaj z przyrumienionymi ziemniaczkami oraz surówką z buraków. Smacznego!

vegetables-3523005_1920