frittata

Składniki:

– Jajek – 8 sztuk

– Brokuł

– Feta – 100 gram

– Mleko – 2 łyżki

– Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk

– Szynka brandenburska Grot – 8 plastrów

– Pieprz

– Świeża bazylia do dekoracji

– Odrobina masła do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al’dente. Okrągłą blachę wysmarować masłem i rozłożyć w niej ugotowanego brokuła. Ser feta pokroić w niedużą kostkę i  ułożyć razem z pomidorki koktajlowymi oraz szynką brandenburską pomiędzy różyczkami brokuła.

 

Do miski wbić jajka, dodać mleko oraz pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Jajeczną masą wlać do naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika.

 

Piec w temp. 180 C z funkcją termoobiegu do momentu aż masa się całkowicie zetnie (ok. 35 min.). Smacznego!

vegetables-3523005_1920