PRZEPISY NA ZDROWE GRILLOWANIE

przepisy_1140

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I ANANASEM

salatka

Składniki:

– mały podwójny filet z kurczaka
– świeży ananas
– jogurt naturalny
– rukola
– pomidorki koktajlowe
– ogórek zielony
– sól
– pieprz
– curry

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
Grillujemy zamarynowaną pierś z kurczaka na złoty kolor po obu stronach, następnie odkładamy ugrillowane mięso na deskę, aby odpoczęło.
Obieramy ananasa, kroimy go na grube plastry, a następnie grillujemy z  obu stron.

Przepis na sos jogurtowy:

Do jogurtu dodajemy sól, pieprz oraz curry. Dokładnie mieszamy.

Ogórka kroimy na szerokie paski (można za pomocą obieraczki) i zwijamy je na ruloniki.
Na półmisku układamy rukolę, pomidorki koktajlowe oraz zrolowane ogórki. Na tak przygotowane warzywa układamy pokrojoną w paski pierś z kurczaka a na nią plastry ananasa.
Całość polewamy sosem jogurtowym.

.

SAŁATKA Z KIEŁBASĄ DROBIOWĄ ZE SZPINAKIEM SEREM FETA I GRANATEM

szpinakowa

Przepis na 4 porcje sałatki

Składniki:

– kiełbasa drobiowa ze szpinakiem 200 g
– szpinak baby 300 g
– jabłka 2 sztuki
– ser typu feta 1 opakowanie około 150 g
– granat 1 sztuka
– orzechy włoskie 20 g
– oliwa z oliwek 50 ml

Sposób przygotowania:

Kiełbasę drobiową ze szpinakiem kroimy pod skosem na plastry o grubości około 6mm, następnie grillujemy ją po obu stronach. Jabłka kroimy na pół plastry i również grillujemy po obu stronach. Szpinak myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu układamy szpinak, kiełbasę oraz jabłka, całość posypujemy orzechami włoskimi, pokruszoną fetą i granatem. Do pełni smaku polewamy sałatkę oliwą z oliwek.

.

SZASZŁYKI Z KIEŁBASY ZAGRODOWEJ OTULONE CUKINIĄ I SOSEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM

szaszłyki

Przepis na 4 porcje.

Składniki:

– kiełbasa zagrodowa 400 g
– cukinia 1 szt.
– czosnek 4 ząbki
– szczypiorek 1 pęczek
– jogurt naturalny (gęsty)
– sól, pieprz do smaku
– patyki do szaszłyków

Sposób wykonania:

Kiełbasę kroimy na grube (ok. 1,5 cm) plastry, cukinię tniemy w paski przy użyciu obieraczki do warzyw (w przypadku zbyt szerokiego plastra można go przekroić wzdłuż na pół). Plastry kiełbasy owijamy cukinią i nadziewamy na patyk. Sos przyrządzamy na bazie jogurtu naturalnego, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz oraz drobno pokrojony szczypiorek.

.

DIETETYCZNE BURGERY Z INDYKA I CUKINII PODANIE NA GRILLOWANEJ CYKORII

burgery

Składniki:

– 400 g mielonego filetu z indyka
– 4 sztuki cykorii
– 1 szklanka soku z pomarańczy
– 2 łyżki oliwy extra virgin
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– ½ cukinii
– sól (do smaku)
– pieprz (do smaku)

Sposób wykonania:

Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Łączymy mięso mielone z indyka z oliwą, cebulą pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem, przyprawami oraz startą cukinią.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wszystko dokładnie mieszamy oraz formujemy kotleciki.
Burgery grillujemy z każdej strony do uzyskania złotej barwy.
W międzyczasie kroimy cykorię na wzdłuż na pół, polewamy sokiem z pomarańczy i kładziemy na grilla. Podczas grillowania podlewamy pozostałym sokiem.

KASZANKA NADZIEWANA JABŁKIEM I CEBULKĄ

kaszanka

Składniki:

• 6 kaszanek cienkich grill
• 1 jabłko
• 1 cebula
• majeranek
• sól i pieprz

Sposób wykonania:

Posiekaną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w małe kawałki jabłkiem umieszczamy w głęboko naciętej kaszance.
Całość posypujemy solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Nadziane farszem kaszanki zawijamy w folię aluminiową, grillujemy przez około 20 minut.

TACOS – TORTILLA Z KIEŁBASĄ DROBIOWĄ ZE SZPINAKIEM
ORAZ SALSĄ GRUSZKOWO PAPRYKOWĄ

tacos
etap I – rozpalenie grilla
etap II – pokazanie i szykowanie składników:

Krojenie gruszki oraz papryki w kostkę 1 x 1 cm oraz wymieszanie ich.
Kiełbasę przekroić wzdłuż (aby pokazać ją po długości w przekroju i zaakcentować jej skład oraz zawartość szpinaku).
Wykrawanie tortilli wieloziarnistej na mniejsze placki o średnicy 10 cm.

etap III – grillowanie

Grillowanie Kiełbasy po obu stronach na złoty kolor.
Grillowanie placków tortilli .

etap IV – składanie tacos/tortilli

Ciepły placek układamy na dłoni, do środka wkładamy kiełbaskę lub dwie połówki i dodajemy salsę gruszkowo paprykową na górę.
Gotowe placuszki układamy na półmisku.