О НАС

О НАС  Оставаясь верным семейным традициям, я, вместе со своими сыновьями, по сей день произвожу изделия из Гротовской бочки так, как меня этому научили мои отец и дед. Без лишней спешки, с неизменной заботой, без компромиссов.

Из сырья высочайшего качества, с использованием натуральных специй создаются продукты, являющиеся усладой любого гурмана.

Однако для меня – это нечто большее…
…это часть семейной истории и традиций, которые вызывают у меня чувство гордости.

НАША ИСТОРИЯ

1990 – POWSTANIE ZPM GROT

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT powstał 13 grudnia 1990 roku na obrzeżach łódzkiej aglomeracji miejskiej w Starowej Górze. Założycielem zakładu jest Józef Grot. Pomysł na biznes w branży mięsnej to efekt rodzinnej tradycji, zdobytego wykształcenia oraz pasji zawodowych. Projekt własnego zakładu mięsnego zrodził się dużo wcześniej i powoli dojrzewał. Dopiero zmiany zachodzące w Polsce na przełomie lat 80 i 90 pozwoliły na realizację przedsięwzięcia. Inspiracją do działania były słowa Lecha Wałęsy… „bierzcie sprawy w swoje ręce, otwierajcie masarnie, piekarnie!”. Na początku działalności firma zatrudniała kilka osób, w większości byli to mieszkańcy Starowej Góry.  Od początku działalności właściciel firmy stawiał na jakość swoich produktów, stąd cały  czas rosła sprzedaż i przybywało nowych klientów.

19991999 – ROZBUDOWA ZAKŁADÓW PRODUKCYJNYCH

 

Nabieramy wiatru w żagle! Znakomicie postrzegana przez klientów jakość wędlin i rosnący na nie popyt, wpływają na decyzję o rozbudowie zakładu. W 1999 roku zostaje uruchomiony nowoczesny Zakład Mięsny o średniej zdolności produkcyjnej sięgającej 20 ton dziennie. Firma zwiększa zatrudnienie. W ZPM Grot pracuje łącznie 93 pracowników. Powstaje pierwszy sklep Firmowy w Łodzi, przy ul. Strażackiej. Kolejno zostaje uruchomionych 5 własnych placówek handlowych, które stają się najważniejszym kanałem dystrybucyjnym. Pracuje w nich łącznie około 30 osób.

2004

2004 – MODERNIZACJA ZAKŁADU

 

Prężnie rozwijająca się sprzedaż produktów, zwyżkująca popularność produktów GROT, konsekwentny rozwój sieci sklepów firmowych w Łodzi i ekspansja na rynek warszawski sprawia, że podjęta zostaje decyzja o rozbudowie działającego zakładu z jednoczesnym, pełnym dostosowaniem warunków technicznych, sanitarnych i technologicznych do wymogów weterynaryjnych Unii Europejskiej. Modernizacje zakończono w lipcu 2004 roku zwiększa zdolności produkcyjne mięsa i wędlin do 50 ton na dobę. Zatrudnienie w zakładzie znajduje 228 osób. Sieć sklepów firmowych wzrosła do 28. Pracuje w nich już 86 osób.

20122012 – ZAKŁAD PRODUKCJI ŻYWNOŚCI WYGODNEJ

 

Na przestrzeni kolejnych lat ugruntowaliśmy pozycję lidera przemysłu mięsnego w Łodzi. Jednak ciągłe zmiany potrzeb naszych konsumentów postawiły przed nami kolejne wyzwanie. Naturalnie sprostaliśmy mu i w 2012 roku otworzyliśmy Zakład Produkcji Żywności Wygodnej. W związku z powyższym liczba osób zatrudnionych w obu zakładach wzrosła do 250 osób. W sklepach firmowych i franczyzowych, których łącznie jest 50, pracuje ponad 180 osób. Naszym klientom proponujemy produkty kulinarne takie jak: krokiety, pierogi, naleśniki oraz surówki i sałatki. Przepisy czerpiemy z tradycji kuchni polskiej, wzbogacając ją o sprawdzone receptury.

2015

2015 – NOWE TECHNOLOGIE, NOWE WYZWANIA

 

Firma stawia na jakość i ochronę środowiska. W celu pozyskania dodatkowych źródeł zielonej energii następuje montaż instalacji fotowoltaicznej mocy 108kW. ZPM GROT powiększa sieć sklepów firmowych i franczyzowych otwierając nowe Delikatesy Mięsne w województwie łódzkim, mazowieckim i opolskim. Dokonujemy również modernizacji linii rozbioru mięsa wieprzowego.

2017 – FIRMA FAIR PLAY – ZŁOTY LAUR

 

ZPM GROT zostaje docenione przez kapitułę Programu „Fair Play” otrzymując  Certyfikat Przedsiębiorstwo Fair Play, Złoty Laur oraz Nagrodę Główną. Ideą programu jest zachęcenie wszystkich firm w Polsce do zachowań etycznych w kontakt z kontrahentami i pracownikami  wewnętrznej organizacji pracy, ale także do kształtowania pozytywnych relacji ze społecznością lokalną oraz dbałości o środowisko naturalne.

2020/2021 – ROZWÓJ PRODUKCJI SURÓWEK I KULINARIÓW

 

W  związku ze wzrostem sprzedaży surówek zostaje zakupiona nowoczesna linia do pakowania. Umożliwia ona wzrost wydajności pakowanych produktów, oszczędność energii i polepszenie warunków pracy. W 2021 roku wdrażamy innowacyjną linię do produkcji pierogów. Pracujemy coraz dłużej, większość z naszych Klientów nie ma czasu na gotowanie stąd bardo duży rozwój segmentu dań gotowych i wzrost produkcji. Jakość i smak naszych  pierogów, klusek i krokietów zostaje doceniona przez kapitułę Programu Doceń Polskie i wszystkie produkty kategorii Kuchni Grota otrzymały tytuł TOP PRODUKT Doceń Polskie.

Przepisy kulinarne

Corn dogi z Parówek Grotowskich z szynki

z sosem amerykańskim

10
sztuk

czas:
60
minut

Parówki Grotowskie z szynki nie posiadają fosforanów, barwników oraz cukru, dzięki temu są zdrową i smaczną przekąską dla dzieci i dorosłych!

Składniki

5 PARÓWEK GROTOWSKICH Z SZYNKI

Sos:

1 ŁYCZECZKA MAJONEZU

2 ŁYŻKI KETCHUPU

1 PŁASKA ŁYŻECZKA MUSZTARDY

1 ŁYŻKA SOSU WORCESTER LUB BARBECUE

1/4 MAŁEJ CEBULI

1 MAŁY OGÓREK KONSERWOWY

SÓL, PIEPRZ

Ciasto:

100g MĄKI PSZENNEJ + DODATKOWE 2-3 ŁYŻKI

60G MĄKI KUKURYDZIANEJ

100ml MLEKA

1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU

1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

1 JAJKO

OLEJ

DUŻA SZCZYPTA SOLI

PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW

Przekrój parówki na pół.

 

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Każdą połówkę parówki Grotowskiej z szynki nabij wzdłuż na patyczek od strony przecięcia. Olej rozgrzej w niedużym garnku, aby zajmował około 5-7 cm wysokości garnka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić 180°C. W tym czasie parówki obtocz lekko w mące, pozbywając się jej nadmiaru, a następnie w cieście i od razu wkładaj po 2 sztuki do rozgrzanego oleju. Smaż, aż się zarumienią Sos: cebulę i ogórka pokrój w małą kostkę, dodaj resztę składników, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.

PEŁNY TEKST RADY SZEFA: SOS NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ. DZIĘKI TEMU SMAKI LEPIEJ SIĘ ZMIESZAJĄ. W WERSJI DLA DZIECI WARTO SERWOWAĆ Z KETCHUPEM. JEŚLI NIE UDAŁO CI SIĘ KUPIĆ SOSU WORCESTER, MOŻESZ ZASTĄPIĆ GO SOSEM BARBECUE.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Przepisy kulinarne

Croque madame

z wędzonką z beczki

danie
dla
1 osoby

czas:
30
minut

Wszystkie produkty z certyfikatem QAFP podlegają rygorystycznej kontroli na każdym etapie produkcji. Dzięki temu wyróżniają się ponadprzeciętną jakością i wyjątkowym smakiem.

Składniki

2 GRUBE KROMKI ANGIELKI

1 JAJKO

20g WĘDZONKI Z BECZKI

20g SERA GRUYÈRE LUB NP. GOUDY

1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON

Sos:

20g MASŁA

20g MĄKI

130ml MLEKA

SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Jedną grubą kromkę angielki posmaruj musztardą. Połóż na nią Wędzonkę z beczki, ser i przykryj drugą kromką. Całość zgrilluj w zamykanym grillu lub w piekarniku. W tym czasie usmaż jajko sadzone i przygotuj sos. Do rondla wrzuć masło i dodaj mąkę. Całość smaż na małym ogniu, często mieszając trzepaczką – tak, aby nie było grudek. Gdy pojawią się bąbelki, zacznij stopniowo dolewać mleko, energicznie mieszając. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej

 

Wyjmij kanapkę z piekarnika, polej sosem, a na wierzch ułóż jajko.

MOCNO DOPRAW SOS. PIECZYWO I JAJKA W DUŻYM STOPNIU NEUTRALIZUJĄ SMAKI. TO DANIE ŚWIETNIE SMAKUJE W TOWARZYSTWIE LEKKIEJ SAŁATKI ZE ŚWIEŻYCH WARZYW. SER GRUYÈRE MOŻESZ ZASTĄPIĆ INNYM, NA PRZYKŁAD SEREM GOUDA LUB TWOIM ULUBIONYM.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Przepisy kulinarne

Cukinia faszerowana Szynką Kruchą Grotowską

i mozzarellą oraz konfiturą z pomidorków cherry

danie
dla
2 osób

czas:
60
minut

Szynka krucha Grotowska wytwarzana jest z najlepszych surowców spełniających wymogi Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności. Wędzona jest w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym.

Składniki

150g SZYNKI KRUCHEJ GROTOWSKIEJ

2 NIEDUŻE CUKINIE (OKOŁO 300g)

2 KULKI MOZARELLI

Konfitura:

200g POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH

1 MAŁA CEBULA

1 ZĄBEK CZOSNKU

1 ŁYŻKA MIODU

1 ŁYŻECZKA OCTU WINNEGO BIAŁEGO

ŚWIEŻY TYMIANEK

OLEJ

SÓL, PIEPRZ

Cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż pestki łyżką. Dopraw solą i pieprzem, posmaruj olejem i piecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C. Szynkę kruchą Grotowską pokrój w kostkę, a mozzarellę pokrój w plastry. Nałóż równomiernie szynkę do podpieczonych cukinii, a na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

 

Włóż cukinie do piekarnika na kolejne 10 minut.

 

Konfitura: W tym czasie przygotuj konfiturę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno, a pomidorki przekrój wzdłuż. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj czosnek, a następnie pomidorki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy pomidorki zaczną mięknąć, dodaj ocet, wymieszaj, wyłącz ogień i na koniec dodaj miód. Delikatnie wymieszaj, aby miód równo się rozprowadził. Wyjmij cukinie z piekarnika. Przed podaniem na farsz połóż konfiturę z pomidorków.

CUKINIE WYDRĄŻ W ŁATWY SPOSÓB ŁYŻECZKĄ DO HERBATY

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Karkówkę przekrój na 2 równe plastry. Dokładnie wetrzyj w nie sól,
pieprz i paprykę wędzoną.

Cebulę pokrój w piórka i mocno zrumień w garnku, do którego dołożysz później karkówkę. Cebula musi być z każdej strony brązowa, dzięki temu sos nabierze ciemnego koloru. Karkówkę obsmaż na …

Przepisy kulinarne

Kiełbasa Grotowska z szynki

zapiekana w purée ziemniaczanym z musztardą francuską

czas:
60
minut

danie
dla
4 osób

Kiełbasa Grotowska z szynki zawiera aż 98% certyfikowanego mięsa z szynki wieprzowej. Do produkcji używane są wyłącznie naturalne przyprawy, takie jak sól, świeży czosnek i pieprz czarny.

Składniki

400g KIEŁBASY GROTOWSKIEJ Z SZYNKI

500g ZIEMNIAKÓW

1 DUŻA ŁYŻKA MUSZTARDY FRANCUSKIEJ Z GORCZYCĄ

100g TARTEGO ŻÓŁTEGO SERA

50g MASŁA 82% TŁUSZCZU

SZCZYPIOREK

SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Purée: obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź ziemniaki, rozgnieć, dodaj masło, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i musztardę. Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy żaroodpornej.

 

Kiełbasę Grotowską z szynki pokrój na kawałki o długości 10 cm, ułóż na purée i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij, posyp serem i piecz kolejne 5 minut, żeby ser się rozpuścił. Całość posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw

Do purée użyj praski do ziemniaków lub ubijaka do ziemniaków. Jeśli zrobisz to za pomocą blendera, ziemniaki będą kleiste i niesmaczne.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Przepisy kulinarne

Mac and cheese z Szynką z beczki Grotowskiej

danie
dla
2 osób

czas:
60
minut

Szynka z beczki Grotowskiej swój wyjątkowy smak zawdzięcza leżakowaniu w zalewie z dodatkiem naturalnych przypraw oraz umieszczonym pod sznurkiem aromatycznym liściom laurowym. Wędzona jest w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym.

Składniki

200g SZYNKI Z BECZKI GROTOWSKIEJ

200g SUCHEGO MAKARONU TYPU KOLANKA

200ml MLEKA

180g SERA CHEDDAR (POMARAŃCZOWY MIĘKKI)

1 DUŻA ŁYŻKA MASŁA

1 2 ŁYŻKI OLEJU

2 PŁĄSKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ

DUŻA SZCZYPTA PIEPRZU

MAŁA SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

Do dekoracji:

TYMIANEK, ROZMARYN, BAZYLIA, SZCZYPIOREK, KOLENDRA W DONICZKACH

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aby był al dente. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach i odłóż 2 łyżki sera do posypania. Szynkę z beczki Grotowskiej pokrój w kostkę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju i odłóż na bok. Na wysokiej patelni rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Ciągle mieszając, dolewaj mleko. Możesz zwiększyć ogień i powoli mieszając, czekaj aż cała masa zgęstnieje. Wtedy dodaj ser i szynkę i co jakiś czas mieszając, czekaj aż ser się rozpuści. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Gotowy makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp serem i zapiecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C.

Makaron kolanka możesz zastąpić innym drobnym makaronem – takim jak kokardki mini, muszelki czy drobne sprężynki.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Aktualności

Nasz reklama na dużych ekranach

Produkty mięsne z certyfikatem QAFP wystąpiły w rolach głównych na ekranach kin! W lutym nasza reklama zrealizowana w ramach kampanii dofinansowanej ze środków UE była wyświetlana przed seansami filmowymi w sieci kin Cinema City w Łodzi. 

 

Przygotowaliśmy specjalną 15-sekundową wersję spotu, którego gwiazdą jest Klaudia Budny. Ambasadorka marki polecała przepyszne produkty powstające z najwyższej jakości surowców, bez fosforanów i barwników.

 

Galeria

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.

Przepisy kulinarne

Panierowana Kaszanka Grotowska cienka grill

w panko z chutneyem z gruszki

danie
dla
3 osób

czas:
60
minut

Kaszanka Grotowska cienka grill nie zawiera azotynu sodu. W wysokich temperaturach z azotynu i białek zawartych w mięsie powstają niekorzystne dla zdrowia związki, wykazujące właściwości rakotwórcze. Zwracaj uwagę na etykiety i wybieraj produkty bezpieczne dla Twojego zdrowia!

Składniki

500g KASZANKI GROTOWSKIEJ CIENKIEJ

2 JAJKA

2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ

3/4 SZKLANKI PANKO

CHUTNEY:

2 DUŻE GRUSZKI (400g)

1 ŚREDNIA CEBULA (100g)

1 ŁYŻKA MIODU LIPOWEGO

1 ŁYŻECZKA BIAŁEGO OCTU WINNEGO

1 ZĄBEK CZOSNKU

1 ŁYŻECZKA ŚWIEŻEGO TYMIANKU

SÓL, PIEPRZ, OLEJ

Chutney:

gruszki obierz i pokrój w małą kostkę ok. 1×1 cm. Cebulę również pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Gdy cebula będzie złocista, dodaj czosnek, chwilkę go przesmażaj, następnie dorzuć gruszki. Jeśli na patelni jest sucho, dodaj 1-2 łyżki wody. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość wymieszaj i smaż, aż gruszki staną się półmiękkie. Nie mogą się rozpaść. Wtedy dodaj ocet winny, wymieszaj dokładnie, wyłącz ogień i na koniec dodaj miód. Wszystko ponownie wymieszaj.

 

Każde pętko Kaszanki Grotowskiej cienkiej grill obierz, pokrój na 5 równych części, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, rozmąconych jajkach, a następnie w panko. Do rondla wlej olej na wysokość 5 cm, rozgrzej i wkładaj ostrożnie panierowaną kaszankę.

 

Smaż, co jakiś czas przewracając – aż się zrumieni z każdej strony. Następnie wyjmij (najlepiej łyżką cedzakową) na ręcznik papierowy. Przełóż na talerz, a na wierzchu ułóż chutney.

Temperaturę oleju możesz sprawdzić patyczkiem do szaszłyków. Jeśli włożysz patyczek do oleju i przy patyczku pojawią się bąbelki lub skwierczenie, to olej jest wystarczająco rozgrzany.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Przepisy kulinarne

Polędwica Grotowska wieprzowa

w cytrynie na grillowanych warzywach

danie
dla
2 osób

czas:
60
minut

Do mięsa certyfikowanego znakiem QAFP nie jest wprowadzana woda oraz inne substancje powodujące zwiększenie masy czy poprawę jego jakości. Dzięki temu mięso takie posiada wyższe walory odżywcze i smakowe.

Składniki

1 POLĘDWICA GROTOWSKA WIEPRZOWA (OKOŁO 300g)

200g JOGURTU NATURALNEGO GĘSTEGO

1 CYTRYNA

1 PAPRYKA

1 CUKINIA

2 ZIEMNIAKI

1 ZĄBEK CZOSNKU

OLIWA Z OLIWEK

SÓL, PIEPRZ, ŚWIEŻY TYMIANEK, ZIOŁA PROWANSALSKIE

1 CZERWONA CEBULA

Polędwicę Grotowską wieprzową pokrój na plastry o grubości około 3 cm i lekko spłaszcz ręką. Do miski przełóż jogurt, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Dodaj sól, pieprz i płaską łyżeczkę posiekanego tymianku. Wymieszaj i przełóż polędwicę, a następnie obtocz ją w cytrynowym jogurcie. Warzywa pokrój na mniejsze, nieregularne kawałki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj 1 łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku przez 25 minut w 190°C. W tym czasie usmaż polędwicę. Zdejmij z nich większość marynaty i smaż na niewielkiej ilości oliwy na średnim ogniu. Warzywa po upieczeniu wyjmij na talerz, a na wierzchu ułóż plastry polędwicy. Na całość możesz dodatkowo zetrzeć odrobinę skórki z cytryny.

Mięsa w tej marynacie smakują wybornie przygotowane na grillu.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Aktualności

Produkty QAFP w „Pytaniu na śniadanie”

Już 9 marca nasze wyśmienite produkty wyróżnione certyfikatem QAFP pojawią się w programie „Pytanie na śniadanie” emitowanym w TVP2. Cieszymy się, że tak liczna widownia popularnego porannego programu będzie miała okazję poznać nasze mięsa i wędliny, z których zostaną przygotowane smaczne i ciekawe potrawy.

Mistrz kuchni przygotuje smakowite dania z Kaszanki Grotowskiej cienkiej grill oraz Karkówki Grotowskiej wieprzowej.

 

Musicie to zobaczyć!

 

Galeria

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.

Przepisy kulinarne

Quiche z Bekonem z beczki Grotowskiej

z serem pleśniowym i pomidorkami cherry

danie
dla
4 osób

czas:
120
minut

Wędliny z certyfikatem QAFP nie zawierają alergenów m.in. glutenu, soi, oraz szkodliwych: fosforanów i glutaminianu sodu. Dzięki temu są zdrowsze, mają wyższe walory odżywcze i wyróżniają się znakomitym smakiem.

Składniki

Ciasto:

330g MĄKI PSZENNEJ

200g MASŁA

1 JAJKO

Farsz:

250G BEKONU Z BECZKI GROTOWSKIEJ

1 MAŁY POR (BIAŁA CZĘŚĆ)

3 JAJKA

200ml ŚMIETANKI 30%

100ml MLEKA

80g SERA PLEŚNIOWEGO TYPU BLUE

100g POMIDORKÓW CHERRY

1 ŁYŻKA OLEJU

SÓL, PIEPRZ I GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Ciasto: posiekaj zimne masło i przełóż do miski miksera, dodaj mąkę, dużą szczyptę soli i jajko. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Na blat wysyp mąkę i rozwałkuj ciasto. Możesz wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – dzięki temu ciasto nie przyklei się do wałka. Następnie wyłóż nim blachę do tarty/ quiche’a (ok. 24 cm), ponakłuwaj widelcem cały spód i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu piecz przez 15 minut w 180°C z termoobiegiem.

 

Farsz: pora posiekaj w półtalarki, a Bekon z beczki Grotowskiej w kostkę i podsmaż wszystko na łyżce oleju. Jajka dokładnie wymieszaj ze śmietanką i mlekiem (najlepiej trzepaczką), dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto rozłóż równomiernie bekon z porem i przekrojone na pół pomidorki cherry, a następnie wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż pokruszony ser. Quiche piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Zanim pokroisz, poczekaj aż wystygnie.

Możesz wałkować ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – dzięki temu ciasto nie przyklei się do wałka ani do blatu.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.

Przepisy kulinarne

Ratatuj z Krakowską Suchą Grotowską

i mozarellą

danie
dla
4 osób

czas:
120
minut

Krakowska sucha Grotowska dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji, kontrolowanej na każdym etapie przez niezależną Jednostką Certyfikującą, ma długi termin przydatności do spożycia – ok. 45 dni. Dzięki temu możesz długo cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i jakością! Sprawdzi się podczas podróży, wycieczek szkolnych czy na górskie wyprawy.

Składniki

400g KRAKOWSKIEJ SUCHEJ GROTOWSKIEJ

1 ŚREDNIA CUKINIA ZIELONA (300g)

1 ŚREDNIA CUKINIA ŻÓŁTA (300g)

1 WĄSKI BAKŁAŻAN (OKOŁO 250g)

4 POMIDORY

3 KULKI MOZARELLI

3-4 ŁYŻKI OLIWY

1 ZĄBEK CZOSNKU

Sos:

1 ŚREDNIA CEBULA

1 DUŻA PAPRYKA

1 PUSZKA (400g) POMIDORÓW Z PUSZKI LUB PASSATA

2 ZĄBKI CZOSNKU

1 ŁYŻKA OLEJU

1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU

SÓL, PIEPRZ, SŁODKA PAPRYKA, ZIOŁA PROWANSALSKIE

Sos: cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z pestek i również pokrój w kostkę. Cebulę z czosnkiem zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodaj paprykę. Gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory lub passatę, dopraw solą, pieprzem, papryką, cukrem i ziołami prowansalskimi. Smaż jeszcze przez 10-15 minut, żeby sos lekko się gotował, a następnie zmiksuj na gładko.

 

Pokrój cukinię, pomidory, bakłażana, kiełbasę krakowską suchą i mozzarellę na równe plastry o grubości około 0,5 cm. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Bakłażan puści trochę wody – należy go odsączyć na ręczniku papierowym, dzięki temu straci goryczkę.

 

Do naczynia żaroodpornego wlej sos, a następnie układaj plastry warzyw naprzemiennie – jak na zdjęciu. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i posmaruj warzywa (najlepiej pędzelkiem).

 

Przykryj folią aluminiową i piecz w 200°C przez 40 minut. Możesz zdjąć folię na 10 minut przed końcem pieczenia – by warzywa się lekko zrumieniły

Najlepiej jest najpierw przygotować stosiki z plastrów warzyw, a następnie układać je na sosie.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Przepisy kulinarne

Roladki z ciasta francuskiego z Kaszanką Grotowską grubą

z dipiem curry

10
sztuk

czas:
60
minut

Kaszanka Grotowska gruba wytwarzana jest z kaszy gryczanej z dużą ilością widocznych kawałków wątróbki i dodatkiem naturalnych przypraw. Nie zawiera fosforanów, barwników i cukru.

Składniki

500g KASZANKI GROTOWSKIEJ GRUBEJ

2 ROLKI GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO

2 JAJKA

ŚREDNIA CEBULA

2 ZĄBKI CZOSNKU

OLEJ

SÓL, PIEPRZ, MAJERANEK

DIP:

1 ŁYŻKA MAJONEZU

1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DELIKATESOWEJ

1 ŁYŻKA JOGURTU NATURALNEGO GĘSTEGO

1 PŁASKA ŁYŻECZKA PRZYPRAW CURRY

Dip: wszystkie składniki dipu wymieszać.

 

Farsz: cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w małą kostkę. Kaszankę Grotowską grubą obierz z flaka i pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, dodaj cebulę i czosnek smaż, aż się lekko zrumieni. Następnie dodaj kaszankę Grotowską grubą, dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem, zmniejsz ogień i smaż, często mieszając. Wyłącz ogień, gdy kaszanka Grotowska gruba całkowicie zmięknie.

 

Ciasto: jajka rozmąć widelcem lub trzepaczką, dodając 1 łyżkę wody. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jeden płat ciasta francuskiego rozłóż, posmaruj rozmąconymi jajkami (użyj pędzla lub dłoni) i nałóż na niego drugi płat ciasta. Ponownie posmaruj jajkiem i nałóż kaszankę na 2/3 ciasta. Następnie zwiń ciasto w rulon, rozpoczynając od strony, na której jest farsz, a kończąc na części bez farszu – tak, aby była na wierzchu. Pokrój rulon na 8-10 kawałków. Każdy kawałek połóż na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgnieć dłonią. Posmaruj jajkiem po wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut.

Nie zwijaj ciasta zbyt ciasno. Ciasto francuskie potrzebuje troszkę miejsca, by urosnąć. Dzięki temu ślimaki będą miały ładniejszy kształt i będą bardziej chrupiące.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Aktualności

Rozpoczęły się degustacje produktów mięsnych z certyfikatem QAFP!

Mamy ogromną przyjemność ogłosić, że rozpoczęliśmy sezon degustacji naszych wyjątkowych produktów mięsnych z certyfikatem QAFP (Quality Assurance for Fine Proteins). To wydarzenie to prawdziwa uczta dla miłośników doskonałej jakości mięsa i pasjonatów kulinariów.

Certyfikat QAFP jest synonimem najwyższej jakości i doskonałego smaku. Nasze produkty, które przeszły rygorystyczne kontrole jakości, spełniają najwyższe standardy branżowe, zapewniając zarówno bezpieczeństwo, jak i niezapomniane doznania kulinarne.

W naszym menu degustacyjnym znajdziesz m.in. takie produkty jak: Kaszanka Grotowska cienka grill, Polędwica z beczki Grotowskiej, Kiełbasa Grotowska z szynki, Kiełbasa myśliwska Grotowska, Krakowska sucha Grotowska, Kabanosy wieprzowe Grotowskie, Parówki Grotowskie z szynki, Szynka krucha Grotowska, Karkówka wieprzowa Grotowska. Czeka na Państwa nasza hostessa, która podaje dania z naszych produktów na świeżo, prosto z grilla!

Nie zwlekaj i już dziś odwiedź nas, aby doświadczyć wyjątkowych smaków produktów mięsnych z certyfikatem QAFP. To doskonała okazja, aby rozpieszczać swoje kubki smakowe i podzielić się tą wyjątkową przyjemnością z bliskimi. Czekamy na Ciebie w naszych sklepach do 4 pażdziernia!

Kliknij tutaj i sprawdź harmonogram degustacji!

Galeria

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.

Aktualności

Świąteczna kampania za nami!

Zakończyła się duża świąteczna kampania reklamowa produktów z certyfikatem QAFP w ramach dotacji z programów Unii Europejskiej. Przez cały grudzień mieszkańcy Łodzi i Warszawy mogli zobaczyć doskonałe mięsa i wędliny na billboardach oraz nośnikach typu citylight zlokalizowanych na przystankach komunikacji miejskiej.

 

Ambasadorka marki, Klaudia Budny, zachęcała do „Zasmakowania jakości” i polecała na bożonarodzeniowy stół: Szynkę z beczki Grotowskiej, Polędwicę z beczki Grotowskiej, Szynkę Grotowską wieprzowa oraz Krakowską suchą Grotowską.

 

Wkrótce poinformujemy Was o kolejnych akcjach marketingowych realizowanych w ramach kampanii dofinansowywanej z funduszy europejskich.

 

Galeria

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.

Przepisy kulinarne

Sałatka z kaszy gryczanej

z kabanosami wieprzowymi, szpinakiem i wędzonym twarogiem

danie
dla
2 osób

czas:
30
minut

Kabanosy wieprzowe Grotowskie nie zawierają dodatku fosforanów, barwników i cukru. Są wytwarzane z certyfikowanego mięsa wieprzowego QAFP, dzięki czemu charakteryzuje je wyjątkowy smak i najwyższa jakość.

Składniki

200g KABANOSÓW WIEPRZOWYCH GROTOWSKICH

100g KASZY GRYCZANEJ SUCHEJ

1 ZĄBEK CZOSNKU

4 SUSZONE POMIDORY W OLEJU

1 ŁYŻKA GOTOWEGO PESTO

1 MAŁA CEBULA

4 POMIDORKI CHERRY

2 ŁYŻKI TWAROGU WĘDZONEGO

1 GARŚĆ SZPINAKU

2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

SÓL, PIEPRZ, OREGANO

Kaszę gryczaną upraż na patelni, a następnie ugotuj na sypko. Cebulkę pokrój w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pomidorki przekrój na pół wzdłuż, a Kabanosy Grotowskie wieprzowe w plastry o grubości około 0,5 cm. Usmaż wszystko na oleju z suszonych pomidorów. Następnie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i kaszę. Dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością oregano, dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Pesto wymieszaj z oliwą z oliwek i dodaj do kaszy razem ze szpinakiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłącz ogień. Poczekaj aż szpinak zmięknie pod wpływem gorącej kaszy. Przełóż na talerz, a na wierzch ułóż pokruszony twaróg.

ŻEBY UGOTOWAĆ KASZĘ NA SYPKO UŻYJ PROPORCJI 1:2, CZYLI W UPROSZCZENIU:
1 SZKLANKA KASZY NA 2 SZKLANKI WODY. GOTUJ POD PRZYKRYCIEM NA MAŁYM OGNIU.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Przepisy kulinarne

Schab z Kiełbasą Grotowską z szynki

w sosie chrzanowym

danie
dla
5 osób

czas:
90
minut

Zarówno nasze mięso jak i wędliny pozbawione są konserwantów i charakteryzują się ponadprzeciętną jakością. Wybierając produkty z certyfikatem QAFP masz pewność, że na Twój stół trafia bezpieczna i wyjątkowo smaczna żywność.

Składniki

1 KG SCHABU GROTOWSKIEGO WIEPRZOWEGO

400g KIEŁBASY GROTOWSKIEJ Z SZYNKI

2 DUŻE ZĄBKI CZOSNKU

OLEJ

SÓL, PIEPRZ, MAJERANEK

Sos:

100g MASŁA

100g MĄKI

600ml MLEKA

2 ŁYŻKI CHRZANU TARTEGO

SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Przez środek schabu zrób dwie dziury nożem. Do każdej z nich włóż 1 kawałek kiełbasy długości schabu. Natrzyj mięso solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Natłuść olejem i piecz w rękawie do pieczenia przez 1 godzinę i 20 minut w 180°C. W tym czasie przygotuj sos.

 

Sos: w rondlu rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Ciągle mieszając, dolewaj mleko. Możesz trochę zwiększyć ogień i powoli mieszając czekaj, aż cała masa zgęstnieje. Wtedy dodaj chrzan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pokrój mięso na ok. 2 cm plastry i polej sosem przed podaniem. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka.

Sos będzie smakował najlepiej, jeśli użyjesz połowy mleka, a drugą połowę zastąpisz wywarem ze schabu.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie". Instytucja Zarządzająca
PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Przepisy kulinarne

Stek z karkówki Grotowskiej wieprzowej

z chimichurri i sałatką

danie
dla
2 osób

czas:
40
minut

Karkówka Grotowska wieprzowa, posiada certyfikat QAFP, który gwarantuje, że mięso
nie ma wad jakościowych, czyli posiada prawidłową strukturę, o różowo-czerwonej
barwie, bez nadmiernego wycieku soku mięśniowego.

Składniki

350g KARKÓWKI GROTOWSKIEJ WIEPRZOWEJ

OLEJ

SÓL, PIEPRZ

Sos chimichurri

2 ZĄBKI CZOSNKU

1 PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI

1 PAPRYCZKA CHILLI

KILKA KROPEL SOKU Z CYTRYNY

4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

SÓL I PIEPRZ

Karkówkę Grotowską wieprzową przekrój na dwa równe plastry. Natrzyj solą, pieprzem i wędzoną papryką. Usmaż na 1 łyżce oleju na mocno rozgrzanej patelni.

 

Sos: wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do blendera. Zmiksuj wszystko razem. Usmażonego steka przełóż na talerz, posmaruj sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso możesz
zamarynować dzień
wcześniej, dodając
trochę musztardy.
Będzie bardziej kruche.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
[image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-lg” title_tag=”h2″ image=”15342″ title=”КОРПОРАТИВНАЯ СОЦИАЛЬНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ” title_color=”#ffffff” image_shader_color=”rgba(255,255,255,0.01)”]

КОРПОРАТИВНАЯ СОЦИАЛЬНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ

[/image_with_text_over]

[image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-lg” title_tag=”h2″ image=”15351″ title=”НАГРАДЫ” title_color=”#ffffff” image_shader_color=”rgba(255,255,255,0.01)”]

НАГРАДЫ

[/image_with_text_over]

[image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-lg” title_tag=”h2″ image=”15355″ title=”КАРЬЕРА” title_color=”#ffffff” image_shader_color=”rgba(255,255,255,0.01)”]

КАРЬЕРА

[/image_with_text_over]

[image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-lg” title_tag=”h2″ image=”15356″ title=”ДОПОЛНИТЕЛЬНОЕ ФИНАНСИРОВАНИЕ” title_color=”#ffffff” image_shader_color=”rgba(255,255,255,0.01)”]

ДОПОЛНИТЕЛЬНОЕ ФИНАНСИРОВАНИЕ

[/image_with_text_over]